De kaki is vernoemd naar de gelijknamige regio Ribera del Xúquer, die Ribera Alta, Ribera Aixa en het País Valenvià omvat. Deze regio, beroemd om zijn sinaasappels, wordt doorsneden door de Xúquer-rivier, die uitmondt in de Middellandse Zee. Is daarom juist de Ribera-kaki zo blozend oranje ? Een retorische vraag.
In de zeventiende eeuw maakt Europa kennis met deze vrucht die al sinds de zevende eeuw in China verbouwd werd. De kaki, lid van de ebbenhoutfamilie, werd aanvankelijk hoofdzakelijk verbouwd om zijn hout, voor de meubelindustrie. De oudste teeltgebieden in Spanje zijn Catalonië, Andalusië en Valencia. In geen van deze gebieden was in die tijd sprake van teelt op grote schaal, maar op kleine perceeltjes, overwegend voor eigen gebruik.
Deze kleinschalige start heeft geleid tot een grote differentiatie, met variëteiten als de Tomatero in Segorbe, de Picudo in Costata en de Cristalino in Ribera Alta. De Ribera del Xúquer is geen van deze drie, maar een geheel nieuwe variëteit, de Rojo Brillante, zoals gezegd met een prachtige rode blos.
Behalve in de Ribera waar 98% van alle daar verbouwde kaki's tot deze variëteit behoort, wordt hij ook in Catalonië verbouwd temidden van de Triumph, beter bekend als de sharonvrucht, en in Mexico.
Het vruchtvlees van de Rojo Brilliante is aan de rode kant. daarin onderscheid hij zich van de kaki's uit het Verre oosten die veelal bleek-oranje zijn. Hoewel de vrucht heerlijk zoet is, heeft hij een duidelijk aanwezige tannine-smaak, zoals veel kaki's, resulterend in bittere tonen.
Het enige nadeel van de Rojo Brilliante tot nu toe was zijn zachte structuur, die hem kwetsbaar maakte, en die niet door iedereen even gewaardeerd werd. Inmiddels is, in coöperatief verband een harder type kaki ontwikkeld, met dezelfde smaak-eigenschappen.
In 1998 besloot men om met deze variant een aanvraag in te dienen voor de bescherming van de kaki-teelt. In 2001 is deze erkenning verkregen. Op de kwaliteit van de teelt wordt toegezien door Consejo Regulador de la Denominación de Origen del Kaki Ribera del Xúquer, Je herkent de ribera aan het logo Persimon®, een merknaam net zoals Sharon®, hetzij de benaming Denominación de Origen (DOP) del Kaki Ribera del Xúquer.
Jaarlijks wordt inmiddels door bijna vijfduizend boeren in Ribera zo'n 90.000 ton kaki verbouwd. Hiervan is 80% betemd voor de export, met name naar Duitsland, Frankrijk en Ierland. Ook Oost-Europa is geïnteresseerd in de Spaanse kaki.
Het seizoen van Mexicaanse Ribera loopt van juli tot september, de Spaanse Ribera wordt in oktober geoogst. Wanneer je de vrucht onrijp koopt wordt deze bij kamertemperatuur normaliter binnen enkele dagen volledig rijp. De kleur woirdt dan dieper, en de vrucht voelt zachter aan. In plaats van erin te knijpen kun je jezelf beter aan leren te ruiken hoe rijp de vrucht is.
De vrucht wordt rijp gegeten. Onrijpe vruchten kunnen vrij bitter zijn. De schil van de vrucht is dun en kan gegeten worden. Toch worden de vruchten vaak 'uitgelepeld'. Snijd daartoe het kapje van de vrucht en lepel het vruchtvlees eruit.
In de koeling is de onrijpe vrucht 3 tot 6 weken houdbaar. De ideale bewaartemperatuur is 5°C.
De rijpe vrucht is zeer gevoelig voor beschadiging.
De oranje kleur van de rijpe vrucht verraadt al dat de vrucht caroteen bevat, onder meer beta-caroteen. Bovendien is de kaki rijk aan vezels en vitamine C.