De Mochica waren akkerbouwers, en leefden van 100-750 na Christus in het noorden van Peru in diverse valleien langs de kust. Hun leefgebied was vierhonderd kilometer lang en reikte tachtig kilometer landinwaarts. Zij gebruikten geavanceerde irrigatiesystemen om hun gewassen te verbouwen. Zij dankten er zelfs hun welvaart aan. De beschaving kwam ten einde na een periode van hevige regenval, gevolgd door drie decennia van aanhoudende droogte (El Niño).
De ají cacho de cabra is een Capsicum annuum uit die periode, aangemerkt als Chileens-Peruaans landras. Hij nog altijd in Peru verbouwd, in de valleien in de provincies Chiclayo en Lambayequem, en in Chili in de Maule regio, La Araucania.
Er wordt gewerkt aan de bescherming van de soortnaam. In dat licht bezien is de vermelding in de Ark van de Smaak van de Slow Food Foundation een welkome eerste stap.
De volgroeide vrucht is 8-10 cm lang 1-1,5 cm breed. Je herkent hem aan de 'twist' die de punt maakt, waardoor hij lijkt op een geitenhoorn, vandaar de naam cacho of cuerno de cabra. Hij wordt ook wel hertenhoorn of cacho de venado genoemd. De schil is vrij dun, en kleurt tijdens de rijping van donkergroen tot dieprood.
De oogst in Chili vindt plaats van december tot maart. Een deel van de oogst wordt vers verhandeld, maar het merendeel van de oogst wordt gedroogd. Om een rokerige smaak te krijgen, worden de pepers daarna boven eucalyptushout gerookt.
De rijpe, rode cacho de cabra heeft een een scherpte van 1.000-5.000 op de schaal van Scoville (SHU), de groene cacho de cabra kan tot wel 20.000 SHU zijn, zeer scherp voor een capsicum annuum, reden waarom hij in sommige bronnen onder de Capsicum baccatum wordt ingedeeld.
Onder meer verkrijgbaar als zaad (zelf telen).
De Cacho de cabra is één van de belangrijkste chili's in de Mapuche-keuken, en heeft vanuit die traditie zijn weg naar de moderne Chileense keuken gevonden.
Hij wordt veelal gedroogd en vermalen voor gebruik in marinades en gerechten als chili con carne en in soep. Na hydratering wordt de peper in sausjes en pasta's gebruikt. De bekendste toepassing is die in de klassieke merquén, de voorloper van veel chiliblends, waaraan de peper de nick-name ají merkén dankt.
Respecteer het copyright !