De winterradijs (Raphanus sativus var raphanistroides) is een eenjarige plant uit het radijsgeslacht (Raphanus) binnen de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het is de gezwollen wortel van de plant, in tegenstelling tot de 'gewone' radijs, wat een stengelbol is. De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de mosterdolie in de knol. Om de scherpte te verminderen, gebruikt men chloorhoudende meststoffen, waar sulfaathoudende meststoffen de scherpte juist bevorderen.
Winterradijs wordt zowel rauw als gekookt (meestal geblancheerd of geroerbakt) gegeten.
Een radijs, iedere radijs moet stevig zijn, d.w.z. niet buigbaar of slap, en geen verkleuring hebben. Het beste bewaar je hem in een plastic zakje met gaatjes. Hoe compacter en zetmeelrijker een radijs, hoe langer houdbaar. Wanneer hij slap of glazig wordt is hij niet goed meer.
De wilde soorten die in Oost-Azië de basis hebben gevormd voor de ontwikkeling van daikon, zijn soorten die zeer vermoedelijk afkomstig zijn van het Euraziatisch continent maar zich eerst hebben aangepast aan de groeiomstandigheden in Oost-Azië alvorens in cultuur gebracht te zijn.
De Chinese daikon is net als de Indische soorten bestand tegen hogere temperaturen dan de Japanse daikon. In Oost-Afrika verbouwt men om die reden vooral de Chinese soorten. De Europese rettich is geen winter-, maar een zomerradijs.
Het Chinese woord voor radijs of raap is lúo bo 蘿蔔, en wordt gebruikt voor ale radijzen en rapen, vandaar de noodzakelijke voorvoegsels, 'hong' voor rood, 'qing' voor groen, enzovoort.
De Chinese radijs wordt in vier eco-types onderscheiden: de Zuid-Chinese, de Noord-Chinese en de Centraal-Chinese radijzen en die van het westelijk plateau. De (witte) Zuid-Chinese radijs of hama-daikon is wateriger dan de compacte Noord-Chinese daikon, de qing lúo bo. Deze bevat meer zetmeel en is daardoor beter bewaarbaar.
De Groene winterradijs of Qing lúo bo is een compacte Noord-Chinese radijssoort..
De rose-rode Chinese radijs (China rose), heeft furore genaakt in Frankrijk, waar je naast de plompe uitvoering ook retichachtige roses de Chine kunt kopen.
De Zuid-Chinese winterradijs is de Chinese tegenhanger van de Japanse daikon, de bai lúo bo. Sommige variëteiten kunnen vroeg geteeld worden, waardoor het aanbod beter verspreid is geraakt over het jaar. Eén van deze radijzen is de Ta mei hwa.
De rood-vlezige watermeloenradijs spreekt tot de verbeelding door zijn verrassende rode vlees. De shinrimei wordt in allerlei formaten aangeboden.
De raphanus wordt genezende eigenschappen toegedicht door de aanwezigheid van glycosiden, unieke bacteriostatische eiwitstoffen. Dat zijn stoffen die de toename van bacterië remmen, dit in tegensteling tot bactericide stoffen, die bacteriën doden. Deze glycosiden zijn behave in raphanus (radijs, rammenas, en in mindere mate daikon) en amoracia (mierikswortel) ook in allium (ui) aanwezig.
Respecteer het copyright !