De Europese variant is de (Raphanus sativus icicile), net als radijs een eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het eetbare deel is stengelbol, terwijl dat van de rettich een een gezwollen wortel is. het verschil is essentieel. De bosrettich is milder van smaak dan een rettich, vergelijkbaar met 'gewone' radijs. De 'originele' ijspegel-radijs kleurt groen, wanneer de radijs boven de grond uit komt, niet paars, zoals ook voor komt.
Het is een vroege groente, die het smakelijkst is waanneer hij in koel weer groeit, liefst in het voorjaar wanneer de nachten nog koel zijn, en er zelfs nog lichte nachtvorst is. Ze groeien het best in losse grond. Ze worden 10-12 cm lang, en worden meestal in bosjes verkocht, zoals andere radijs.
De bosrettich lijkt op andere negentiende eeuwse lange radijssoorten, zoals de rose-witte 'woods frame', die langer en de dikker is dan de ijspegel, en in het midden van de negentiende eeuw onder de naam 'New London particular' is geïntroduceerd. Andere vergelijkbare 'ijspegels' uit die tijd zijn de 'Long scarlet', en de 'Salmon colored', waarvan de naam al verraadt dat het geen witte soorten waren.
Bosrettich smaakt iets milder dan radijs, en wordt zowel rauw als gekookt (meestal geblancheerd of geroerbakt) gegeten. de blaadjes zijn eetbaar, en heel gezond.
Bosrettich moet stevig zijn, d.w.z. niet buigbaar of slap, en geen verkleuring hebben. Het beste bewaar je ze in een plastic zakje met gaatjes, ze is dan een week houdbaar. Wanneer de rettichjes slap of glazig worden, zijn hij niet goed meer.
Fearin Burr beschrijft de witte lange radijsjes in 1865 al onder benamingen als 'witte napels', 'witte Italiaanse radijs' en 'witte transparante radijs'. In de loop der tijden heeft de ijspegel nog talrijke andere benamingen gehad.
Met radijs werden in het Middelnederlands ook andere gewassen met eetbare wortelknollen aangeduid, zoals mierikswortel en rammenas. Het aan het Duits ontleend woord rettich (soort rammenas) of ratih (oud Hoogduits) voert terug op het Latijnse radix, het woord voor radijs.
Bosrettich is rijk aan calciumzouten, vitamine B6 en C. De blaadjes zijn rijk aan vitamine C, beta-caroteen, calcium en ijzer.
Respecteer het copyright !