De karwijplant is een rijkt vertakte plant met gesegmenteerde geveerde blaadjes, vergelijkbaar met de blaadjes van komijn en venkel De plant wordt 40-60 cm hoog. Karwij heeft kleine wit-rose bloempjes en draagt splitvruchten welke wij in het spraakgebruik karwij'zaden' noemen. De 'zaadjes' zijn 4-8 mm groot en hebben vijf ribben. Ze zijn milder van smaak,donkerder van kleur, krommer van vorm en hebben een gladder oppervlak dan komijnzaad
De karakteristieke smaak komt van de aromatische verbindingen en de carvon en limoneen en een vleugje anethol in de essentië olie. dat resulteert in een munt/anijs aroma, reden waarom karwijzaad gebruikt wordt als/in mondverfrisser, in aquavit, een beroemde alcoholische drank.
Bij een hoge kwaliteit karwij bedraagt het gehalte aan essentiële olie in de gedroogde vruchtjes 6,4 tot 6,9%. Maar bij mindere kwaliteit, bijvoorbeeld onvolgroeide vruchtjes kan het gehalte tot 2-3% beperkt zijn. In beide gevallen bedraagt het gehalte aan carvon en limoneen minimaal 90%. Dat is veel meer dan in de vruchtjes van wilde karwij, het gehalte carvon in wilde 'zaden' bedraagt slechts 30%. Tijdens de rijping neemt het percentage limoneen af, terwijl dat van carvon toeneemt.
Karwijzaad is algemeen verkrijgbaar.
Karwijzaad is één van de kruiden in advieh, een mengsel uit de Perzische keuken van de kuststreek langs de Perzische golf en in de Syrische keuken wordt karwij gebruikt in combinatie met nigella in koekjes.
Klassiek is het gebruik van karwij in roggebrood en sauerkraut.