Toch is het een linguistisch probleem, want met de Nederlandse taal kun je door woorden te combineren verschillende kanten op. Het voorvoegsel polenta zou kunnen aangeven dat polentameel is gemaakt van polenta, als in tarwemeel, maar ook dat het is bestemd voor polenta, als in cakemeel. laten we er dus niet ingewikkeld over doen.
Met de kanttekening dat je dan niet weet waar het meel, de gries, van gemnaakt is, want polenta wordt van oudsher gemaakt van diverse granen (spelt, rogge en boekweit) en gemalen zaden, zelfs van kikkererwtenmeel. Dit artikel gaat over polentameel van maïs, hetzij gele maïs, hetzij witte maïs.
Het maïsmeel waar polenta mee wordt gemaakt, is een vrij grove maling. Deze wordt ook wel bramata genoemd. Hierin verschilt deze gries zich van het veel fijnere maïsmeel, dat naar de Spaanse benaming 'masa harina' wordt genoemd.
Sommig polentameel is voorgekookt, waaardoor de bereidingstijd van de polenta gehalveerd wordt. Omdat het is voorgekookt, verandert de verhouding water-meel voor de bereiding van polenta. Deze wordt gewoonlijk 50%, dus half zoveel water als maïsmeel. Normaliter zullen je tussen vijf en zes maal de gewichtshoeveelheid hoeveelheid water gebruiken, op 500 gram meel, dus 3 liter water! Ook (zelfs) wanneer je een snijdbare polenta maakt.
Respecteer het copyright !