Polenta
Europese granenbrij
POLENTA
 
POLENTA | ITALIË

POLENTA

Polenta is een Italiaans gerecht dat wordt gemaakt van semolina, het Italiaanse woord voor gries. In de regel wordt hiervoor een gries van maïs gebruikt, maar ook andere granen.

De bereiding van polenta is betrekkelijk eenvoudig, de receptuur verschilt per regio en ook de manier waarop het wordt gegeten. Vanwege de goedkope en ingrediënten heeft het lang bekend gestaan als 'arme lui's voedsel', maar het komt tegenwoordig zelfs in de meeste exclusieve restaurants op tafel.

Hoewel polenta van oorsprong een Italiaans gerecht is, staat het in heel Europa voor een bereidingswijze waarbij met tarwe-, maar meestal maïsmeel een dikke en soms zelfs snijdbare pap wordt gemaakt. Dit in tegenstelling tot de Afrikaanse fufu bijvoorbeeld, die wordt gemaakt van cassave, yam of bakbanaan en dik vloeibaar is.

De Italiaanse polenta wordt, hoewel het woord polenta aan tarwe is verbonden, van maïsmeel gemaakt. dat is met de meeste Europese polenta's het geval. Ze dragen daarom niet zelden een naam die erg aan polenta doet denken, zoals de Corsicaanse pulenta , de Hongaarse puliszka of de Kroatische palenta, maar vaak wordt het gerecht net als in Italië polenta genoemd. Hieruit mag toch geconcludeerd worden dat de gerechten minimaal op het Italiaanse gerecht geïnspireerd zijn.

Een uitzondering hierop is de al genoemde Corsicaanse pulenta die van kastanjemeel wordt gemaakt. Uitgangspunt voor de bereiding is dat het zetmeel volledig gaart, en dat vraagt soms een lange kooktijd, soms zelfs uren, afhankelijk van de zetmeelbron. Zetmeel uit granen vraagt gemiddeld meer tijd dan zetmeel uit knollen.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Romeinen maakten polenta lang voor de komst van maïs, het tegenwoordige hoofdingrediënt naar Europa. De Romeinse polenta kon vloeibaar of snijdbaar zijn.

Het gebruik van maïsmeel dateert uit de 15e eeuw, toen de maïs in Europa geïtroduceerd werd. Daar voor werd polenta gemaakt van wilde granen, later ten tijde van de Romeinen van geteelde tarwe, van faro, gierst, spelt en zelfs kikkererwten. In Toscanië maakte men de polenta met boekweit, nu nog trouwens, maar sinds de intree van maïs is deze de standaard geworden.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Polenta | Wikipedia (EN) Polenta | Life in Italy