Lotusblad
Nelumba nucifera
Bananenblad
 
LOTUSBLAD

LOTUSBLAD

Het lotusblad is waterafstotend als geen ander blad, en dus bij uitstek geschikt om gerechten in te bereiden en/of deze tegen uitdroging te beschermen.

Een lotusblad heeft een helder groene, glanzende zijde en een mattere, bijna grijze onderzijde. Het blad is rond en heeft in het middelpunt de 'navel', dat is de aanhechting van het blad aan de stengel. Het bijzondere van de navel is dat de plant deze gebruikt voor zijn ademhaling, waarvoor de stengels voorzien zijn van kanalen waardoor gas in twee richtingen gevoerd kan worden. Het radiale karakter van het blad kan in de manier waarop de wrap wordt aangelegd voor een sensationeel uiterlijk zorgen.

De bladeren worden zowel vers als gedroogd gebruikt, maar meestal gedroogd, omdat deze milder van smaak zijn. Lotusblad geeft een smaak af die aan thee doet denken. Vers blad misschien wel iets te veel. Je kunt gedroogd lotusblad ook onder de grill gebruiken. Neem een voldoende dikke, dubbele laag, zodat je voor het opdienen de buitenste verkoolde bladeren kunt verwijderen.

Beroemde gerechten waarin lotusblad wordt gebruikt, zijn Nuòmǐ jī 糯米雞, een brunch- of lunchgerecht uit het zuiden van China met kleefrijst en kip, maar je kunt er ook prima vis uit de oven in bereiden, het blad is groot genoeg.

VERKRIJGBAARHEID

Gedroogd lotusblad koop je in de gespecialiseerde Aziatische winkel. De bladeren zijn erg breekbaar, dus ga er omzichtig mee om.

GEBRUIK

Er zijn twee methoden om lotusblad geschikt te maken om mee te wikkelen. De eerste, haastige en niet aan te bevelen methode is 'blancheren' in zacht kokend water tot ze bruikbaar zijn.

Leg ze liever in een voldoende grote pan met heet water, van het vuur af. Leg een deksel op de bladeren als ballast om ze onder water te houden. Na (minstens) een uur kun je de bladeren gebruiken. Neem ze uit de pan en houdt ze vochtig onder een vochtige, schone doek.

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2017