" />
Thiamine
Vitamine B1
Thiamine (VITAMINE B1)
DE VITAMINEN
VOLKOREN KAMUT TARWE

VITAMINE B2 | RIBOFLAVINE

Riboflavine of lactoflavine is evenals thiamine een wateroplosbare vitamine. Omgezet in riboflavine-5-fosfaat speelt riboflavine voornamelijk een rol bij groeiprocessen.

Net als andere B-vitamines ondersteunt vitamine B2 de energieproductie bij de metabolisatie (stofwisseling) van vetten, zetmeel en eiwitten. vitamine B2 is ook nodig voor het vormen van rode bloedcellen, voor de ademhaling, voor de productie van antilichamen en voor het reguleren van groei en voortplanting. De vitamine is noodzakelijk voor een gezonde huid, nagels, haargroei en een goede gezondheid in het algemeen, inclusief de regeling van de schildklier activiteit.

Vitamine B2 is oplosbaar in water, maar kan goed tegen verhitting. Het verlies aan vitamine B2 door koken is minimaal. Vitamine B2 is net als vitamine B1 en B3niet gevoelig voor blootstelling aan lucht.

VOEDINGSADVIES (ADH)

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A1 bedraagt 1,1 mg. Een tekort aan vitamine B1 (vitamine B1-deficiëntie) kan, afhankelijk van de mate waarin de deficiëntie op treedt, leiden tot vermoeidheid, depressie, concentratieproblemen en beïrriteerdheid (lichte B1 definciëntie bijvoorbeeld door lichamelijke inspanning of ziekte), tot veel ernstiger symptomen zoals Beriberi of het Syndroom van Korsakov bij een chronisch tekort aan thiamine.

Het teveel aan ingenomen thiamine wordt uitgeplast, het lichaam voorkomt overvitaminisering B1

BRONNEN VAN VITAMINE B1

vitamine B2 komt onder andere voor in lever, gist, melk en melkproducten en in groenten zoals broccoli, asperges en spinazie. De dagelijks benodigde hoeveelheid wordt gedekt bij een normaal eetpatroon. Riboflavine is sterk lichtgevoelig, echter zeer warmtestabiel, zodat het bij het koken behouden blijft. Wanneer het wordt toegevoegd aan een product als vitamine of als (gele) kleurstof, gebeurt dat onder E-nummer 101.

VITAMINE B2 | RIBOFLAVINE

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1,4 mg.

Bereiding

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Bètacaroteen | Wikipedia (NL/EN) Vitamin D3 (cholecalciferol) | Hopes, Huntington's (desease) outreach project for education at Stanford Vitamin B1 | Voedingscentrum Factsheet Vitamin D | National institutes of health
Vitamine B1 | Vitamine informatie bureau
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin dit jaar.