" />
Thiamine, vitamine B1 is gemakkelijk oplosbaar in water, en kan relatief slecht tegen verhitting (boven 100°). Het verlies aan vitamine B1 door koken bedraagt gemiddeld 25%. Vitamine B1 is net als vitamine B2 en B3 niet gevoelig voor blootstelling aan lucht.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A1 bedraagt 1,1 mg. Een tekort aan vitamine B1 (vitamine B1-deficiëntie) kan, afhankelijk van de mate waarin de deficiëntie op treedt, leiden tot vermoeidheid, depressie, concentratieproblemen en beïrriteerdheid (lichte B1 definciëntie bijvoorbeeld door lichamelijke inspanning of ziekte), tot veel ernstiger symptomen zoals Beriberi of het Syndroom van Korsakov bij een chronisch tekort aan thiamine.
Het teveel aan ingenomen thiamine wordt uitgeplast, het lichaam voorkomt overvitaminisering B1
Thiamine zit in veel van ons voedsel, meestal in kleine hoeveelheden. De meest geconcentreerde bron is gedroogde gist. Andere rijke bronnen zijn vlees (met name varken, maar ook lam en rund), gevogelte, hele granen, noten, peulvruchten en melk. In de praktijk zijn met name hele granen belangrijk voor de thiamine-voorziening.