De velletjes worden gemaakt door het dunne rijstbeslag in draadjes op een hete, droge plaat (of pan) te laten landen. Door hierbij willekeurige bewegingen te maken, ontstaat een web- of netvormig patroon. De velletjes zijn ook kant-en-klaar te koop, met een wat fijner netpatroon dan je handmatig zult bereiken. Bánh tráng rế wordt net als bánh tráng - het flinterdunne rijstpapier - gebruikt als wikkel voor lenterolletjes, maar dan gefrituurd. Deze worden chả giò rế genoemd.
De velletjes worden ook gebruikt als wikkel voor bánh rế khoai lang, een 'loempia' met een vulling van zoete-aardappelpuree (zoete aardappel, slagroom en suiker). Dit is een variant op bánh rế, een gefrituurd koekje dat woirdt gemaakt van geraspte zoete aardappoel en rijst- of tapiocameel, net als bánh tráng rế netvormig, misschien beter te duiden als een vogelnestje.
Zeef het meel en de bloem, en splits het ei. Je gebruikt alleen het eiwit.
Voeg de helft van het water toe aan het meel, en roer dat goed door. Voeg daarna het eiwit toe. Wanneer dat door het meelpapje is geroerd, voeg je beetje bij beetje het resterende water toe, althans tot je een zo'n glad papje hebt bereikt, waarmee je fijne draden kunt maken. Dat betekent, dat wanneer je een vinger in het papje doopt, het deeg er in dunne straal vanaf loopt. Niet te dik, maar zeker ook niet te dun.
Laat het beslagje een kwartiertje rusten en voeg eventueel nog wat water toe. Voeg ook het zout toe.
Zet een pan op het vuur, een koekenpan met antikleeflaag of een wok. Je kunt kiezen of je de draden zult maken met je vingers, of je een zelf gefabriceerd hulpmiddel gebruikt, zoals een blikje met gaten in de bodem. Zet de warmtebron niet te hoog, je wilt niet dat de draden verbranden.
Laat het beslag in dunne straaltjes in de pan lopen, terwijl je willekeurige bewegingen maakt om een web van draden te produceren. Maak dit web niet te dik. De velletjes zijn klaar zodra de draden geheel 'gestold' zijn. Heb je er teveel gemaaktr, kun je de teveel geproduceerde velletjes in de vriezer bewaren. Ontdooi de velletjes later onder een vochtige doek, zodat ze niet uitdrogen.
Respecteer het copyright !