Chả quế
Vietnamese paté
Chả quế
 
Chả quế ©2014 FOTO: THE RAVENOUS COUPLE

Chả quế

Chả quế wordt wel een paté of ham genoemd, maar het is geen van beide. Het is een gebraden gehaktmengsel met een krokante korst, gekruid met kaneel.

Ongetwijfeld is de bereidingswijze geïnspireerd door de Franse paté, niet voor niets wordt chả quế in Vietnam graag gegeten als vulling van een baguette, alhoewel het ook bij gestoomde rijstrolletjes wordt geserveerd. De bereiding heeft veel overeenkomsten met die van de gehaktrol chả lua, alleen wordt die gestoomd. Het kenmerkende van de chả quế is de knapperig, bruine korst.

 Chả is Vietnamees voor worst. De toevoeging vertelt iets over de aardvan het gebruikte product en/of de bereiding. Net als bij Pho is chả gà een worst van rundvlees, en chảgà van kippenvlees.

Traditioneel wordt chả quế in Noord-Vietnam met Tết gegeten, tegenwoordig vaak geserveerd bij xôi gấc, rode kleefrijst.

INGREDIËNTEN

3
dl
water
80
gram
bakpoeder (alsa)
2
kilogram
fijn varkensgehakt
300
gram
aardappelzetmeel
20
gram
zout
3
el
suiker
3
el
nuoc mam (vissaus)
1
liter
water
5
tl
kaneelpoeder

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Let op: het gehakt moet meerdere malen gedraaid zijn. Laat het de slager doen, of draai het zelf nog eens extra door de vleesmolen.

Los bakpoeder op in de 3 dl water.

DE BEREIDING

Meng alle ingrediënten met uitzondering van de kaneel, en de liter water het laatst. Zodra je alle water door het vlees hebt gewerkt, voeg je ook het bakpoederpapje toe.

Rol het gehaktmengsel luchtdicht in folie, en laat het een nacht in de koelkast rusten.

Meng er de volgende dag met behulp van de foodprocessor de kaneel doorheen. Doe dat beetje bij beetje, zodat het goed verdeeld wordt. Neem een beetje van het mengsel, bak het licht en proef het. Pas de kruiding zo nodig aan.

Doe het gehakt op de ovenplaat op bakpapier. Smeer het gelijkmatig uit tot een dikte van 2 cm, zeker niet dikker. Maak het oppervlak glad met een bevochtigde spatel.

Doe de bakplaat in de voorverwarmde oven, en laat hem 10-15 minuten zetten. De bovenste laag zal al hecht geworden zijn. Prik het opperb]vlak met behulp van een prikker of vork in, zodat het opgesloten vocht kan ontsnappen, en bak de vleesplaat af. Wanneer de korst goudbruin is en het vlees door en door gaar, neem je het uit de oven om af te laten koelen. Pas daarna in repen snijden.

SERVEREN

Chả quế wordt met Tet opgediend bij Xôi gấc, de beroemde rode kleefrijst.

BRONVERMELDING UPDATE SEPTEMBER 2017

Chả Quế, Vietnamese cinnamon pork pate | The Christian science monitor Xoi Gac – An Essence of Vietnamese Tet | Restaurants in Vietnam Cách nấu Xôi Gấc ngon với Cô Hiền Minh | Youtube Khám Phá Bếp Việt
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.