Net als de Vietnamese pomelo hoort de gac bij het nieuwjaarsfeest, Tết Nguyên Đán. Het is een fraaie rode vrucht, waarvan alleen de sappige zaadmantel wordt gegeten en niet het vruchtvlees. Het is een zeer gezonde vrucht, geen vrucht ter aarde bevat zoveel β-caroteen als de gấc, maar zijn kleur is waar het vooral om gaat, rood is de kleur van het geluk.
Xôi gấc wordt gemaakt bij speciale gelegenheden, ceremonies maar ook bij huwelijken, en vindt langzaam aan zijn weg naar het restaurant. Het recept neemt nogal wat tijd, zeker wanneer je over verse gac-vruchten kunt beschikken. Wanneer je kunt beschikken over kant-en-klare gac-pasta wordt het veel relaxter. De grootste kunst is, om buiten Vietnam gấc-vruchten te bemachtigen, of de pasta, die onder de naam 'frozen baby jackfruit paste' - ook in Nederland - verkrijgbaar is.
We slaan in dit recept het openen en verwerken van de verse gấc over, gebruik makend van de kant-en-klare pasta.
Was de rijst tweemaal en week het 5-6 uur in koud water, en daarna 2 uur in warm water. Laat de rijst goed uitlekken (een uurtje).
Meng de geweekte rijst en de gấc-pasta totdat alle rijstkorrels bedekt zijn. Laat de rijst zo een half uur staan.
Zet water op voor het stomen van de rijst. Doe de rijst in de stoommand en laat het een kwartier rustig stomen, voordat je er met rijststokjes gaatjes in prikt om er voor te zorgen dat de rijst gelijkmatig gaart. Laat de rijst nog zo'n 20 minuten door garen.
Voeg dan de suiker, daarna het zout en de olie toe. Werk deze met beleid door de rijst. Laat de rijst daarna nog vijf minuten in de stomer doorwarmen voor je de rijst laat af koelen. Zet de stoommand daartoe op een rek, zodat de warmte en het vocht makkelijk in alle richtingen weg kunnen.
Vet je handen in met wat olie en vorm de rijst met de hand in tevoren bevochtigde vormen.
Zorg dat de rijst niet uitdroogt door ze met folie af te dekken.
Dien de rijst met wat vers geschaafde kokos, en met vers gebakken chả quế, een varkenspaté met kaneel.
Respecteer het copyright !