top
Têt
Cuilinair Vietnamees nieuwjaar
Xôi Gấc
 
EEN VIETMAMESE TẾT-TAFEL

HET CULINAIRE TẾT (IN BEWERKING)

Het Vietnamese nieuwjaar wordt Tết genoemd. Voor de Vietnamees is Tết niet alleen de verwelkoming van het nieuwe jaar, maar bovendien een culinair feest, geworteld in eeuwenlange tradities.

Eén van de aspecten van Tết is de offerande aan de voorouders, waarbij wierook wordt gebrand. De nadruk ligt daarbij op Nieuwjaarsdag, wanneer de hele familie bijeen komt. De culinaire tradities verschillen per streek, en per bevolkingsgroep. Voor het werkende deel van de bevolking is de voorbereidingstijd voor de nieuwjaarsschotels tegenwoordig beperkt tot hoogstens twee dagen voor nieuwjaar. Bovendien zijn de mogeljkheden om die gerechten te maken beperkt tot de moderne leefomstandigheden. Met andere worden, het accent verschuift van bewerkelijke en volgens beproefde, oude technieken bereide gerechten naar 'convenience food'.

Vaak zijn dat diezelfde traditionele gerechten op moderen wijze gemaakt, gekocht in de supermarkt of op de markt. Tot deze gerechten behoort zelfs een ogenschijnlijk eenvoudig gerecht als 'xôi gấc', rode kleefrijst. Traditionele gerechten die bij Tết horen zijn:

  • uit de noordelijke keuken:
  • thịt đông” ,pork knuckle, pig skin, wood-ear fungi, peppercorns cooked into a gelatinous dish, cut into cubes and served cold
  • bánh chưng met dưa hành (ingelegde ui met kool),
  • cá kho riềng”(gesmoord met laos),
  • giò thủ (varkenskop, paddestoelen, pepperkorrels, gefruite sjalotjes in een pakketje)
  • chả quế, gestoofd en daarna gebakken gemalen varkensvlees, op smaak gemaakt met vissaus en kaneel
  • ninh măng (gestoofde bamboescheuten)
  • chả đẫy (garnalen, varkensvlees, paddestoelen, peen en ui in een eier-wrap).
  • uit het midden van Vietnam
  • bánh chưng”, “bánh tét”, as well as “bắp bò dầm mặn” (beef shank flavored with cinnamon and star aniseed, boiled then soaked 5-7 days in a mixture of fish sauce, vinegar, sugar and chili),
  • thịt heo ngâm nước mắm” (pork soaked in fish sauce),
  • gà bóp rau răm” (boiled chicken mixed with hot mint, pepper, chili, sugar and lemon)
  • nem chả Huế” ( Huế’s sausage)
  • uit de zuidelijke keuken:
  • thịt kho hột vịt” (meat, eggs stewed in coconut juice and fish sauce),
  • canh khổ qua dồn thịt” (meat-stuffed bitter melon soup, whose Vietnamese name suggests a wish for all troubles to pass with the passing year)
  • bánh tét (which is the cylindrical counterpart of the square-shaped “bách chưng”) eaten with
  • dưa giá (pickled bean sprouts) and
  • dưa kiệu” (pickled small leeks),
  • gỏi tôm thịt” (a Vietnamese salad of fresh turnip, subterranean lotus stem, cabbage, cucumber, meat and shrimp),
  • chả giò” (spring rolls),
  • nem (an indigenous sausage)
  • .

BRONVERMELDING UPDATE SEPTEMBER 2017

Chả Quế, Vietnamese cinnamon pork pate | The Christian science monitor Xoi Gac – An Essence of Vietnamese Tet | Restaurants in Vietnam Cách nấu Xôi Gấc ngon với Cô Hiền Minh | Youtube Khám Phá Bếp Việt