Patin is de Indonesische benaming van meervalachtigen, die op grote schaal gekweekt worden, zowel op het eiland Sumatra, als op Java en Kalimantan. De meeste Aziatische meerval in ons land komt uit de Vietnamese Mekong.
Wanneer u Aziatische meerval koopt, let u dan wel op het ASC-label, dat staat voor duurzame kweek ? Of neem biologische pangasius. Het gerecht is gebaseerd op ongeveer een kilogram.
Was de vissen en snijd deze in drie of viet stukken. Wrijf ze in met limoensap en laat de stukken afgedekt een kwartiertje marineren.
Snijd de chilpepers fijn. Verwijder eventueel de zaadlijsten en zaden. Wrijf de kemiri fijn met de knoflook en de geelwortel. Bak de fijngwreven specerijen met de chilipeper, de limoenblaadjes, salamblaadjes en gember. Wanneer het mengsel krachtig begint te geuren, voeg je er de tomaten aan toe. Door laten bakken tot de tomaten - enigszins - droog zijn, metr andere woorden niet té droog.
Breng het water aan de kook en voeg het toe, met de overige speverijen en kruiden, ananas, tamarinde en de vis. Laat de vis op matige warmtebron garen. Maak dan de bouiullon op smaak met zout en suiker.
Pas op het laatst voeg je ook de fijngesneden prei en basilicum, en opnieuw wat limoensap toe. Wanneer de prei gaar is, direct opdienen.