Rujak tuah pindang
Bijgerecht
RUJAK TUAH PINDANG
PINDANG-RECEPTEN
RUJAK KUAH PINDANG

RUJAK TUAH PINDANG

Bijgerecht

Rujak of roedjak is een traditioneel Indonesisch bijgerecht waarin de boventoon wordt gevoerd door (onrijp) fruit als komkommer en papaya. Deze klassieker wordt gemaakt met een pindang-dressing.

Pindang is een fermenteertechniek die onder meer wordt toegepast op het houdbaar maken van vis en eieren. In deze rujak wordt de pindang als dressing gebruikt, in plaats van een azijn. Rujak wordt aan tafel op smaak gemaakt met een bumbu (mengsel) van zout, chilipeper en terasi. Dit wordt pas op het laatste moment door de rujak geschept.

Een rujak pindang is pas compleet met vis. In dit recept wordt de vis in de bouillon gegaard. Je kunt ook bereide vis (tonijn) gebruiken. Deze kookt niet mee!

Een alternatieve bereiding is die waarbij de saus vissig wordt gemaakt door er een vissenkop in te stoven. Deze rujak bevat geen vis. In plaats van een mengsel van vruchten wordt ook wel één vrucht gebruikt, bijvoorbeeld een onrijpe mango.

INGREDIËNTEN

150
gram
150
gram
onrijpe ananas (nanas)
100
gram
onrijpe papaya (pepaya)
100
gram
onrijpe mango (mangga)
2
gram
Pindang
200
gram
vis (ikan pindang)
2-3
 
salambladeren (daun salam)
2
 
stengels citroengras (serai/sereh)
3
cm
laoswortel (lengkuas)
3
cm
gemberwortel (jahe)
8
 
kafirbladeren (daun jeruk)
2-3
 
salambladeren (daun salam)
2
 
stengels citroengras (serai/sereh)
4
dl
water
Bumbu rujak
5
 
rode chilipepers (rawit)
2
el
tamarindewater (air asam jawa)
1
tl
garnalenpasta (terasi)
tl
zout (garam)
100
gram
bruine suiker (gula merah)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd en kneus de sereh, de gember en de laos. Snijd de blaadjes in stukjes.

DE BEREIDING

Breng het water voor de saus aan de kook en voeg alle gesneden specerijen toe, en indien je verse vis gebruikt, ook de vis. Reduceer de bouillon tot ongeveer de helft, en laat deze daarna afkoelen.

Was de yamboon en de vruchten, schil deze en snijd er dunne, hapklare plakjes van. Voeg ze nog niet samen.

Snijd de chilipeper, verwijder eventueel de zaadlijsten en zaadjes. Rooster de terasi. Wrijf het bumbu-mengsel fijn in de vijzel en voeg er hoogstens 1 dl van de afgekoelde bouillon aan toe.

Meng de vruchten en de vis en voeg er de pindang aan toe. Schep de pindang over het vruchtenmengsel, en schep het er pas op het laatste moment (aan tafel) doorheen.

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2019

Kuliner Nusantara: Rujak Kuah Pindang Khas Balig | Kumparan Taluh mepindang Telur pindang | Season with spice
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.