Tortilla's van tarwemeel (de trigo) worden met en zonder gist, met en zonder vet gemaakt. De volgende gerechten waarin traditionaal maïs-tortilla's worden gebruikt, worden ook met tarwe-tortila's bereid.
De maïs-tortilla is iets dikker en knapperiger, de tarwe-tortilla is soepeler door de gluten in de tarwe. De bereiding van beide soorten tortilla is identiek.
Kneed een deeg dat zacht, maar niet plakkerig is. Dek in alle drie varianten het deeg af en laat het een half uur rusten onder folie of een vochtige doek.
Verdeel het deeg in 10-12 gelijke balletjes. Pers ieder balletje met de speciale tortilla-pers, tussen folie dat is geknipt van vrij dik plastic zoals van doorzichtmappen (kantoorboekhandel).
Na de eerste pers draai je het koekje, met plastic en al 180 graden om een gelijkmatige dikte te krijgen. De tortilla is bijna gereed.
Verwijder eerst het bovenste velletje plastic en keer de tortilla om, op de open hand. Verwijder dan het tweede velletje.
Gebruik twee warmtebronnen, één vrij laag vuur, één matig heet vuur. Neem twee koekenpannen of twee grillplaten en bak de tortilla als volgt.
Leg de tortilla in de pan op het laagste vuur. Zodra hij loslaat, vóórdat de randen beginnen te krullen, (circa 20 seconden) draai je de tortilla om naar de pan op het hogere vuur. Draai hem daar opnieuw om zodra de onderkant bruin begint te kleuren. De tortilla zal opzwellen (zoals een pitabroodje). Ook nu weer 20-30 seconden.
Neem de tortilla uit de pan, hij zal inklappen, en pak hem in een doek om hem warm te houden. Laat ze verpakt in de doek minstens 15 minuten rusten zodat ze zacht en soepel worden voor gebruik.
Respecteer het copyright !