top
Älggryta med besöksträdgård
Gestoofde eland met aardperen
Älggryta
RECEPTEN UIT DE ZWEEDSE KEUKEN
ÄLGGRYTA besöksträdgård  © 2019 FOTO: KRISTIN  DOWNLOAD RECEPT (PDF)
NAAR HET RECEPT VAN
KRISTIN JOHANSSON
PUBLICIST
 

ÄLGGRYTA MED besöksträdgård

Älggryta is Zweeds voor een stoofgerecht van elandenvlees. Vaak gemaakt met paddestoelen (cantharellen), maar in dit geval met aardperen.

In haar recept gebruikt Kirstin Johansson artisjokken, mocht je dat willen doen, koop dan fijne artisjokken, en snijd de niet eetbare delen er af. Dat zijn de punten van de bladeren (snijd de hele top van de artisjok weg) en het hooi (dat je er zo uit kunnen lepelen). Schil de steel, die is heerlijk, en snijd de artisjokjes in eetbare stukken.

Aardperen hebben eenzelfde smaakpalet als artisjokken. Elandenvlees kan vervangen worden door rund- of paardenvlees.

Ingrediënten

kg
elandenvlees (schouder)
 
 
boter
2
 
uien
3
t
knoflook
6
dl
rozenbottelsoep (nyponsoppa)
2
el
rode wijn
2
el
wild fond
½
dl
soja
500
gram
2
 
1
 
rode paprika
3
el
 
 
zout
 
 
gemalen rode peper (piper nigrum)

HET RECEPT

De voorbereiding

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snijd het in blokjes (poulet). Snijd de uien in grove stukken.

De bereiding

Braad het vlees aan in wat boter en voeg er de uien en nog wat boter aan toe. Fruit de uien. Bestrooi het mengsel met de rozenbottelpoeder en roer deze er goed doorheen, zodat alle vlees en ui bedekt is. Voeg alle vloeistof toe en gaar het vlees daarin. Reken op 2 tot 3 uur. Houd de pan gesloten.

Schil de aardperen en snijd ze in stukken. Doe hetzelfde met de pastinaak. Snipper de knoflook. Voeg de groenten en de knoflook toe aan de stoofschotel en laat deze nog 20-30 minuten pruttelen, tot de groenten gaar zijn.

Maak de schotel op smaak met zout en peper en voeg eventueel wat water toe. Dien op met crème fraîche, en geef er brood bij.
 

BRONVERMELDING UPDATE MEI 2017

Älggryta med nypon & skockor | Kristins