De definitie van een 'groene saus' is lastig, en bestaande definities vervallen al snel in een opsomming van ingrediënten. Dat leidt tot een woud van definities op basis van regionale ingrediëten. Groene sauzen over de hele wereld hebben veel gemeen, namelijk dat verse kruiden en/of groenten de boventoon voeren. En saus - in de betekenis van een gebonden saus - is nagenoegafwezig. Zo al er al vloeistof wordt toegevoegd, is dat om het fijngewreven mengsel van kruiden en groenten te verbinden, en niet noodzakelijkerwijs te binden.
Voor de oorsprong van de Italiaanse 'salsa verde' moeten we terug naar de Romeinse tijd. De Romeinen kenden het gebruik van groene kruiden in deze rol in bescheiden mate. Basilicum, vaandeldrager in de Italiaanse kruidentuin, kenden ze sowieso niet. Basicilum zou pas in de Renaiassance als keukenkruid gebruikt worden. Het eerste geschreven recept van pesto dateert zelfs van 1891.
De eerste Italiaansa salsa verde was allesbehalve groen, want deze bevatte alleen een witte groente, de knoflook. Dit sausje heet agliata, en bestond uit slechts drie ingrediënten: broodkruim, knoflook en agresto (in die tijd wijn, azijn of citrussap). In het (ook) Romeinse moretum worden wel groene kruiden gebruikt. Het bevat (weer) veel knoflook, peterselie en selderij en kaas. Geen broodkruim, en geen agretum. Een derde type salsa verde maakt gebruik van het principe van emulsie, in dit geval is een olie-in-water-emulsie. nadat het vocht is vrijgemaakt uit de kruiden wordt dat geëmulgeerd door er olie doorheen te slaan. Op dit principe is onder meer de Pesto Genovese gebaseerd.
Respecteer het copyright !