Mbongô tchôbi
Vis in zwarte saus
ÀMÀLÀ
 
Mbongô Tchôbi

Mbongô Tchôbi

Stoofgerecht

Dit Kameroense gerecht bestaat uit in een zwarte saus gestoofde vis. Tchôbi betekent in Bassa vis.

Het is een specialiteit van de Bassa, de Bantu bevolking die in Edea woont, en is de vaandeldrager van de Kameroense keuken door het gebruik van lokale specerijen en de zwarte 'kleur'. In het originele recept wordt een stuk schors van de knoflookboom, hiomi genaamd, boven open vuur gebrand, zodat het verkoolt. Hierdoor is de ébène saus zo zwart. Je kunt er ook food-grade gepyroliseerde bamboehoutskool (japans, takezumi) voor gebruiken, mocht je dat willen.

De basilicum in dit recept is de vervanger van de West-afrikaanse basilicum (Ocimum gratissimum), die wat meer tijm in zich heeft. West-Afrikaanse basilcum is in Nederland als (pot)plant verkrijgbaar.

In plaats van vis kan ook aal gebruikt worden.

INGREDIËNTEN

1
kg
fijne vis (zoals meerval of forel)
dl
olie
20
gram
njangsa (akpi)
4-5
 
kalebasnootmuskaat (ehuru, pébè)
15
gram
mbongô
6-8
 
pimentkorrels (mbongolo)
1
 
knoflooknoot (ngô hiômi , bobimbi)
3
 
uien
5
 
tomaten
1-2
 
chilipepers
2-3
 
ésèssè (sassas)
2-3
 
gemberbladeren (odjom)
 
 
basilicum (kotimandjo)
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak de vis(sen) schoon, verwijder de schubben, de ingewanden en de vinnen, en snijd de vis in stukken van circa 5 cm. In het traditionele recept wordt de vis niet ontgraat.

DE BEREIDING

Doe wat olie in een pan en voeg daar de njangsa en de opengebroken kalebasnootmuskaat aan toe. Zachtjes fruiten. Rooster intussen de pimentkorrels, en wrijf deze fijn.

Rasp de bobimbi (levert 3 theelepels poeder) en voeg er de piment, de ésèssè en de peper (mbongôo of paradijsgraan) aan toe. Wrijf er de vis mee in, en houd het restant apart voor de saus.

Verwijder de zaadlijsten en zaden van de chilipeper. Doe de groenten (met uitzondering van het gemberblad) en de basilicum in een blender. Maal de groenten heel fijn. Voeg wat water toe om een puree te krijgen.

Doe wat olie in een pan, en verhit deze. Wanneer de olie heet is, voeg je de groentepuree en het gemberblad toe en laat het mengsel een kleine tien minuten op laag vuur sudderen.

DE AFWERKING

Breng de ébène saus op smaak met zout en eventueel wat extra mbongô of paradijsgraan. Doe de stukken vis in de pan, en gaar deze in de saus.

Verwijder daarna het gemberblad. Dien de vis op in de saus, met in olie gekookte plantaan, rijpe plantaan of een puree daarvan, of cassave.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Mbongô ch&opcirc;i with boiled plantains | Mbaba's kitchen Nigerian yamballs | IMB connecting subsaharian peoplas àmàlà | North of Lagos Mbongô ch&opcirc;i | Precious core Mbongô ch&opcirc;i | En cuisine au Kamer, Cuisine Camerounaise et Africaine
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.