top
T-bone steak
rundvlees (dunne lende)
T-Bone
DE STEAKS VAN DE RUG

Culinair en recepten

Een beroemde bereiding van de T-bone steak is de mega Toscaanse Bistecca alla fiorentina, gesneden van een 'primitief' Chianina of Maremmana rund.

Deze biefstuk is zo groot, dat hij door meerdere tafelgenoten gedeeld wordt. Drie vingers dik en 1-1,5 kilogram zwaar. Voordat hij gegrilld wordt, wordt hij verticaal 'op het bot' gezet, zodat hij kan leegbloeden. Na minstens vijf minuten zo gestaan te hebben, kan de steak op het houtskoolvuur. Drie tot vijf minuten per zijde, en slechts eenmaal keren is het devies. Gezien zijn dikte erg 'rare' dus.

Bistecca alla fiorentina wordt geserveerd met wat zout, zwarte peper en olijfolie, dat er direct op gedaan wordt wanneer het vlees van het vuur komt.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

191
kcal
( 799,1 kJoule)
27,2
gram
eiwitten
8,3
gram
vet
3
gram
verzadigd
3,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,3
gram
meervoudig onverzadigd
0,2
gram
transvet
5
mg
omega-3
227
mg
omega-6
Vitaminen
0,1
mg
vitamine B1
0,2
mg
vitamine B2
7,3
mg
vitamine B3
0,7
mg
vitamine B6
7
µg
vitamine B9
3,8
mg
vitamine B12
-
µg
vitamine D
0,1
mg
vitamine E
mineralen
5
mg
calcium
0,1
mg
koper
2,9
mg
ijzer
361
mg
kalium
25
mg
magnesium
57
mg
natrium
232
mg
fosfor
44,8
µg
selenium
4,8
mg
zink
 

Bronvermelding update juli 2020

T-bone steak | Wikipedia (EN) Beef, short loin, t-bone steak, separable lean and fat, trimmed to 1/8" fat, all grades, raw, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com