Carobmeel wordt niet van de zaden gemaakt - daarvan wordt Johannesbroodpitmeel gemaakt - maar van de peulen zelf. Niet van verse peulen trouwens, maar van de gedroogde, diepbruine peulen. Deze worden voor gebruik 20 minuten in water gekookt, zodat ze voldoende water kunnen opnemen om gesneden te kunnen worden. Het koken is niet bedoeld om de bonen te garen.
Zodra de peulen snijdbaar zijn worden ze overlangs doorgesneden, over de naad, doormidden, zodat de zaadjes verwijderd kunnen worden. De peulhelften moeten nu opnieuw gedroogd worden. Daartoe worden de deze eerst in stukjes gesneden of grof gemalen. Pas wanneer de peulen goed droog zijn, worden ze fijn gemalen (zie foto's). Let op: tijdens het malen kan de carob zo warm worden, dat de suiker in de peulen kan gaan caramelliseren.
Het carobmeel wordt in recepten gebruikt als cacaovervanger. Je hebt tweemaal zo veel carobmeel nodig als cacao, maar minder suiker. Carobmeel bevat geen caffeïne of theobromine, en is minder calorierijk dan cacao. De smaak doet vaag denken aan die van melkchocolade..