top
Fěnsī
Chinese glasnoedels
Fěnsī
MUNGNOEDELS
Fěnsī
 

FĚNSĪ 粉丝

De fijnste rijstsoort wordt in het Chinees draadnoedel genoemd, fěnsī. Hier noemen we het naar de soort noedel in de regel glas- of cellophaannoedel, vanwege de transparantie. Deze pastasoort, een Chinese uitvinding, is populair in heel Zuidoost-Azië.

In China is vooral de mungnoedel zeer geliefd; deze wordt gemaakt van mungbonen.  Andere, minder populaire zetmeelbronnen zijn maïs (maizena), zoete aardappelen en sorghum.

De rauwe noedel is al vrij transparant, de transparantie neemt met koken toe. De dikte is maximaal 0,5 mm.

De klassieke methode om glasnoedels te maken, doorloopt een aantal stappen. Eerst wordt een deeg gemaakt van zetmeel en water door dat te verwarmen (gelatiniseren). Aan dit deeg wordt nog meer zetmeel toegevoegd. Na weer gekneed te zijn, wordt de pasta geperst, gekookt en met water afgekoeld. Daarna worden de strengen te drogen gehangen.

BEREIDEN

Wanneer de glasnoedels worden toegevoegd aan een roerbakgerecht, dienern de noedels voorgeweekt te worden. Neem kokend water, en laat de glasmie er 3-5 minuten in staan. Bak de noedels maximaal 2 minuten mee.

Voor gebruik in een salade laat je de noedels 4 minuten staan, dan zijn ze 'al dente', dat wil zeggen hebben een 'bite' en zijn een beetje taai. Spoel ze dan ook direct af onder koud stromend water.

In soep kunnen de noedels meegekookt worden. De maximale kooktijd bedraagt 5 minuten.

BEWAREN

Mits koel en droog bewaard zijn de noedels lang houdbaar.

Oorsprong en verspreiding

De oorsprong van glasnoedels ligt in Zhaoyuan, in de provincie Shandong. Voor de handel er in was de havenstad Lóngkǒu van eminent belang, vandaar de veel voor komende naam Lóngkǒu fěnsī 龙口粉丝. De belangrijkste productiecentra in China zijn Zhaoyuan en Yantai.

De techniek van het maken van glasnoedels in China is zo'n 300 jaar oud. De eerste export er van dateert van 1916, toen de haven van Longkou werd geopend. De belangrijkste afnemer was Hong Kong. In een aantal buurlanden is men de fabricage zelf ter hand gaan nemen, zoals in Japan, waar men er (Chinese) sperziebonen voor gebruikte, maar ook op Taiwan.

In veel Aziarische landen worden glasnoedels gegeten, van uiteenlopende zetmeelbronnen. Hieronder een overzicht. Van een aantal soorten bevat de website een uitgebreide beschrijving.

GLASNOEDELS
india, pakistan
falooda (arrowroot)
indonesië
soun (mungboon)
japan
harusame (aardappel)
korea
dangmyeon (zoete aardappel)
maleisië
bihon
thailand
wun sen
tibet
phing
philippijnen
sotanghon
vietnamees
 
miến (canna-wortel)
bún tàu (mungboon)
 

Culinair en recepten

Glasnoedels worden in China vooral iun roerbakgerechten gebruikt , of als vulling voor jiaozi of bing. Ze worden ok gebruikt in imitatie-haaievinnensoep om de haaievin voor te stellen.

Het beroemdste gerecht is zonder twijfel het Szechuan-gerecht "Klimmende mieren" Mǎyǐ shàng shù 蚂蚁上树, naast een soep met gebakken tofu Yóu dòufu xiàn fěn tāng 油豆腐线粉汤.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De reputatie van Chinese noedels is maar matig. In 2004 i in glasnoedels van verscheidene bedrijven lood aangetroffen, dat werd toegevoegd om om de noedels transparanter te maken. Geen twee jaar later wordt, opnieuw in glasnoedels, de industriële bleekmaker Rongalite (natrium formaldehyde sulfoxylaat) aangetroffen in Yongkou noedels uit Yantai (Deshegda Longkou Vermicelli Company).

Ook in 2010 was er een incident met bleekmakers in Chinese noedels, dit maal aluminium. Sindsdien zijn dergelijke berichten uitgebleven.

Samenstelling per 100 gram rauw product

351
kcal
(1470 kJoule)
0,2
gram
eiwitten
86,1
gram
koolhydraten
½
gram
vezels
0,1
gram
vet
1
mg
omega-3
17
mg
omega-6
Vitaminen
0,2
mg
vitamine B1
(18,2% ADH)
0,2
mg
nicotinezuur
(1,3% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
2
µg
foliumzuur (B9)
(1% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
mineralen
25
mg
calcium
0,1
mg
koper
2,2
mg
ijzer
10
mg
kalium
3
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
10
mg
natrium
32
mg
fosfor
7,9
µg
selenium

Bronvermelding update maart 2020

Mung-, glassnoodles, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Fěnsī | Wikipedia (ZH/EN) Process for producing transparent pasta by extrusion | Patentaanvraag Bayer Cropscience Dubious Noodles on Shelves | May 2004 Shanghai daily