Khorasan-tarwe is een oud tarwesoort, dat hoofdzakelijk onder de (Amerikaanse) merknaam Kamut op de markt is. De meel wordt gemaakt van de volle korrel, en is bijzonder geschikt voor de bereiding van brood, pasta, tortilla's en scones. De smaak is notig. Alle Kamut® is biologisch geteeld.
Kamutmeel bevat meer zetmeel dan de hele korrel of de grovere malingen. De verhouding amylose en amylopectine bedraagt ongeveer 35 versus 65%. Wanneer je een brood met kamutmeel bakt, zul je in de regel meer water nodig hebben, dan wanneer je het met standaard meel doet. Het deeg is elastischer, het bakresultaat eveneens, al is het wat compacter. Om die reden wordt kamut voor het bakken van brood vaak in combinatie met standaardmeel en/of speltmeel gebruikt.
Feitelijk staat het onderzoek nog maar in de kinderschoenen, en geven de cijfers weinig houvast voor de hardnekkige gezondheidsclaims: ". . given the limited number of human trials, it is not possible to definitely conclude that ancient wheat varieties are superior to all modern counterparts in reducing chronic disease”