Quartiroll is een stracchino, maar één met een roze tot roze-rode korst. Net als de witte stracchino wordt deze kaas traditioneel gemaakt tijdens de route van het vee vanuit de bergen naar hun winterverblijfplaats in de vallei. De kaas werd dus eenmaal per jaar gemaakt, tijdens deze tocht, de transumanza.
Tegenwoordig wordt deze kaas voornamelijk fabrieksmatig geproduceerd, het hgele jaar door. Het productiegebied is de regio Lombardije, tussen de Po-vlakte en de Oborische Alpen van Begamo tot Lecco. De hier geproduceerde kaas mag Quartirolo Lombardo genoemd worden. Ze heeft sinds 1993 Europese oorsprongsbescherming, in het Italiaans Denominazione Origine Protetta (DOP), vandaar de toevoeging DOP. Mits de kaas wordt geproduceerd onder auspiciën van de Consorzio per la Tutela del Quartirolo Lombardo.
In de aanvankelijk tekst van het DOP-reglement werd (volle) melk voorgeschreven van minstens twee melkbeurten, 'un formaggio a due paste', zoals vanouds, waarbij eerst een avondwrongel werd gemaakt, die de volgende dag werd toegevoegd aan die van de ochtendmelk. De tekst is in 2013 veranderd in 'rauwe of gepasteuriseerde melk van minstens twee melkbeurten'. Met een heel andere strekking.
De naam van de kaas is afgeleid van het gras waarmee de koeien vroeger werden gevoerd. Dit gras was het vierde maaisel uit de herfst (quartirolo) dat werdbinnengehaald wanneer het vee terug keerde van de bergweiden. Het gebruik van dit maaisel is overigens geen voorwaarde voor het voeren van de beschermde naam.
De kaas wordt traditioneel gemaakt van vers gemolken (volle) melk, die nog warm is wanneer het kalfsstremsel wordt toegevoegd. Rauwmelks. De fabrieks-quartirolo wordt uitsluitend van gepasteuriseerde, en bovendien halfvolle melk gemaakt. Er wordt één wrongel gemaakt, die traditioneel vrij grof gesneden om een zo romig nogelijke kaas te verkrijgen. Hoe fijner de wrongel, hoe harder de kaas wordt.
De kaas wordt in vierkante vormen gedaan (stracchi-quader), maar niet geperst. Het enige dat geperst wordt is het label dat QL en LQ bevat in een klavervormige kader, voor het dompelen. Om de vorm vast te houden worden de kazen eerst nog gestoofd (la stufatura). Dat gebeurt bij kamertemperatuur bij hoge luchtvochtigheid (85-90%). Zonder stufatura zouden de kazen uitzakken. Deze cruciale fase duurt anderhalve dag, waarna de kaasjes gestempeld worden en in een pekelbad worden gedompeld. In een vochtige omgeving rijpen de kaasjes vervolgens vijf dagen voor de jonge quartirolo (fresco) met witte korst, tot(minimaal) dertig dagen voor de rijpe quartirolo (stagionato), die zich van de jonge onderscheidt door de oranje tot oranje-bruine korst. De kaas zelf is off-white, met een roze gloed.
De op ambachtelijke wijze geproduceerde kaas is een 4 cm hoog, 20-22 cm in het vierkant, van circa 1 kilogram. De schimmelkorst is dun, als die van de Franse brie, maar afhankelijk van de duur van de rijping en de rijpijpingscondities roze gekleurd. De smaak van een jonge, bijna verse kaas, is licht zurig.De zuurte neemt af naarmate de kaas langer rijpt.
Quartirolo "fresco" heeft een vetgehalte van 24%, en bevat 20 gram eiwitten en 317μ vitamine A, quartirolo "stagionato" bevat 27 gram vet, 21 gram eiwit en 317μ vitamine A. Het calciumgehalte is 334 respectievelijk 228 miligram, de verklaring voor het kalkiger smaak van de jonge kaas.
Origine (land, streek): Italië, Lombardije
Beschermd product: Beschermde oorsprongsbenaming (DOP)
Familie: Stracchino
Melk: rauwe of gepasteuriseerde koeienmelk
Type: kort tot medium gerijpte kaas
Vorm: vierkant (stracchi-quader)
Gewicht(en): 250 gram - 1 kg
Kleur: geel-wit
Textuur: zacht
Vetgehalte: 25-30%
Korst: dun, geel-wit tot oranjebruin
Smaak: delicaat, zurig
Aroma: mild tot sterk, afhankelijk van rijping
Vegetarisch: nee
Producent(en): Consorzio tutela Quartirolo Lombardo
Benaming(en): Quartirolo Lombardo DOP
De hoofdzakelijk fabrieksmatig geproduceerde quartirolo is vacuum verpakt verkrijgbaar, in twee gewichtklassen: 1,5 en 3,5 kilogram.
Deze kaas wordt als tafelkaas gebruikt, en in risotto, om deze romiger te maken.
Kort houdbaar, vooral de kort gerijpte kaas. Inpakken in kaaspapier of ander vettig papier of in een luchtdichte container.
Respecteer het copyright !