Het poeder wordt in ons land in de regel kentjoer genoemd. Het is een onmisbaar ingrediënt in de Indonesische en Maleisische keuken waar het verwerkt wordt in veel curries en masala's. Het poeder geeft kleur en heeft een milde maar hartige smaak. De kleur geel-oranje tot oranje dankt het poeder aan de cucurmine die de wortel bevat. Pure curcumine wirdt als kleurstof in de voedingsindustrie gebruikt, en heeft E-nummer 100.
Kurkumapoeder is algemeen verkrijgbaar.
Kentjoerpoeder is onmiskenbaar een gemberachtige, krachtiger van smaak dan laos, tussen gember en peperzwarte peper in, vrij scherp en wat zurig, met bittere ondertonen. Gebruik de schil in tegenstelling tot de schil van gember niet, schraap of schil deze eraf. De smaak van kentjoer blijft vrij lang in de mond hangen.
Kentjoerpoeder is zeker een jaar houdbaar. Echter, de smaak loopt al na een half jaar terug, zeker wanneer blootgesteld aan daglicht. Bewaar kentjoerpoeder daarom op een donkere en droge plek in een goed afgesloten verpakking.
Kurkuma is rijk aan vitamine B6, mangaan en ijzer, en bevat veel foliumzuur, vitamine C, magnesium, koper, zink en fosfor.
Respecteer het copyright !