Het poeder wordt in ons land in de regel op zijn Indonesisch koenjit genoemd. Geelwortelpoeder is een onmisbaar ingrediënt in de Indonesische keuken, maar ook in de Indiase keuken, waar het verwerkt wordt in veel curries en masala's. Het poeder geeft kleur en heeft een milde maar hartige smaak. De kleur geel-oranje tot oranje dankt het poeder aan de cucurmine die de wortel bevat. Pure curcumine wirdt als kleurstof in de voedingsindustrie gebruikt, en heeft E-nummer 100.
Kurkumapoeder is algemeen verkrijgbaar.
Kurkumpoeder verdient voor velen de voorkeur bovenm verse kurkuma, ondanks dat de wortel veel smaakvoller is. Voor gebruik in kruidenmengsels verdient het poeder veruit de voorkeur boven de vettige, plakkerige wortel. Een alternatief is gedroogde geelwortel.
Kurkumapoeder is zeker een jaar houdbaar, althans voor wat betreft de kleurende werking. De smaak loopt al na een half jaar terug. Bewaar kurkumapoeder daarom op een donkere en droge plek in een goed afgesloten verpakking.
Kurkuma is rijk aan vitamine B6, mangaan en ijzer, en bevat veel foliumzuur, vitamine C, magnesium, koper, zink en fosfor.
Respecteer het copyright !