Gedroogde kurkuma wordt gemaakt door de verse wortels na ze gedurende 30-45 minuten gekookt te hebben, in ovens te drogen.
Het grote voordeel van het gebruik van gedroogde geelwortel boven het gebruik van verse, is dat je daarmee ontkomt aan knoeiboel die het schillen en/of raspen van verse geelwortel met zich meebrengt. Omdat de wortel gedroogd is, heb je twee opties: je laat de geelwortel meekoken of -sudderen zodat het kan rehydrateren, of je maalt of raspt het, zodat je het als rasp of poeder kunt gebruiken.
Kurkumapoeder is een onmisbaar ingrediënt in de Indonesische keuken, maar ook in de Indiase keuken, waar het verwerkt wordt in veel curries en masala's. Het poeder geeft kleur en heeft een milde maar hartige smaak. De kleur geel-oranje tot oranje dankt het poeder aan de cucurmine die de wortel bevat. Pure curcumine wirdt als kleurstof in de voedingsindustrie gebruikt, en heeft E-nummer 100.
Gedroogde kurkuma is gewoonlijk in de Indonesische speciaalzaak verkrijgbaar.
Gedroofde kurkuma en kurkumapoeder verdienen voor velen de voorkeur boven verse wortel, die wel veel smaakvoller is. Voor gebruik in kruidenmengsels verdient het poeder de voorkeur boven de vettige, plakkerige wortel. Van gedroogde kurkuma maak je gemakkelijk poeder, zeker wanneer je het vooraf invriest. Maal het met behulp van een koffie- of specerijenmolen. Zeef de grove stukjes uit, en laat het poeder afkoelen voor je het verpakt.
Gedroogde kurkuma is minstens een jaar houdbaar, zeker voor wat betreft de kleurende werking. De smaak loopt geleidelijk aan terug. Bewaar gedroogde kurkumapoeder daarom op een donkere en droge plek in een goed afgesloten verpakking.
Kurkuma is rijk aan vitamine B6, mangaan en ijzer, en bevat veel foliumzuur, vitamine C, magnesium, koper, zink en fosfor.
Respecteer het copyright !