Volgens de klassieke methode worden de volle rijstkorrels worden enkele uren in water geweekt, waarna ze 25 min gestoomd worden. Dan worden ze in een wok geroosterd. Het roosteren duurt circa 20 minuten, waarbij de korrels voortdurend omgeschept worden. De korrels worden dan afgekoeld. Nu begint het pletten van de korrels dat handmatig gebeurt of met een stamper, zoals in India met een dhiki. Pas daarna wordt het kaf van het koren gescheiden. Soms wordt het stampen meermaals herhaald.
Het proces waarmee rode geplette rijst wordt gemaakt is vergelijkbaar. De hele korrel wordt voorgekookt, waarna pas het kaf verwijderd wordt terwijl de korrel geplet wordt. De geplette korrel wordt daarna te drogen gelegd, waarbij de korrel licht fermenteert. Rode geplette rijst bevat anthocyaan (verantwoordelijk voor de rode kleur van de rijst) en is qua voedingswaarde gelijk aan ongepelde rijst, daar de zemel behouden is. Rode geplette rijst wordt vooral in India gemaakt, en is iets dikker dan de groene en witte geplette rijst.
Het merendeel van de geplette rijst in de winkel komt uit kleinere of grotere bedrijven, en niet meer van de boer. De in Europa verkrijgbare geplette rijst komt sowieso van grotere bedrijven, zoals het Indiase Mantra, dat zowel poha (de Indiase term voor geplette rijst) van witte als van rode rijst levert.
De droge rijstvlokken zwellen wanneer ze in aanraking komen met vloeistof, die zowel koud als warm kan worden toegevoegd. De dikte van de rijstvlokken varieert van bijna doorschijnend (de duurdere soorten) tot bijna vier keer dikker dan een normale rijstkorrel, meestal voorgekookt. Deze licht verteerbare vorm van ruwe rijst is erg populair in Nepal, India en Bangladesh, maar ook elders in Azië.
De basisbereiding is als volgt. Week de rijstvlokken enkele minuten in koud water. Laat ze dan uitlekken in een ruime vergiet of soortgelijk, zodat ze niet aan elkaar plakken. Hoe dunner de vlokken, zoals die van de Vietnamese groene rijst, hoe sneller de vlokken verkleven, met een onsmakelijk, plakkerig eindresultaat. Het is dan ook niet raadzaam deze voor te weken.
Omdat geplette rijst is voorgekookt (let op: niet alle), kan het geen kwaad de rijst 'rauw' - mits met mate - te eten. Met rauw wordt hier bedoeld 'niet opnieuw gekookt'. Geplette rijst kan ook gefrituurd worden.
Respecteer het copyright !