top
Fagottino di fichi
In rum gebakken vijgen
Fagottino di fichi
 
FAGOTTINO DI FICHI

FAGOTTINO DI FICHI

De Fico secco di Carmignano is een gedroogde gewone vijg, voor 90% van het type Dottato (Ficus carica domestiva var dottato). Hij wordt merendeels verwerkt tot picce, de combinatie van twee opengevouwen vijgen met enkele anijszaadjes ertussen.

Een fagottino is behalve een muziekinstrument, een culinair pakketje, en wordt in Italië gebruikt voor ieder gerecht dat op welke manier dan ook is 'ingepakt'. Dat kan in pasta zijn, maar ook in ander deeg, of zoals bij deze fagottino di fichi in bladeren.

Deze Fagottino di fichi di Cliento is een specialiteit van Santomiele, waarin vijgen, rozijnen, amandelen en sinaasappelschil worden gebruikt, en een omhulling van vijgenblad. De vulling wordt bereid in een mengsel van melasse en rum, en daarna gebakken. Fagottino's zijn in papier verpakt.

Bronvermelding update oktober 2019

Fico bianco de Cilento | Regione Campania, Assessorato Agricoltura Quali sono i migliori fichi secchi ? | M. Nocilla, 2013 Gambero rosso Fico secco del Cilento DOP Foods of Italy