Het is een kruipende, houtachtige vaste plant die zo'n 10 hoog wordt en in de breedte uitgroeit tot zo'n 30 cm. De grijsgroene blaadjes zijn 4-10 mm en lancetvormig. De Creeping golden lemon is een variëteit waarvan de bladeren een witte rand hebben. De citroentijm bloeit in de zomer met roze tot lavendelkleurige, lipvormige bloemen, die veel bijen en vlinders aantrekken.
De plant is meerjarig en groenblijvend. Hij houdt van zon, en gedijt het best bij een temperatuur tussen 20 en 25 °. De citroensmaak is prominent aanwezig, doseer voorzichtig. De plant houdt van losse, zandige of rotsachtige grond.
Citroentijm kan het hele jaar door geoogst worden. Het wordt rauw en gekookt gebruikt.
Tijm is vers en gedroogd verkrijgbaar. Mijd de laatste, deze smaakt nergens naar. Verse tijm koop je in de regel in de vorm van een plantje, in de pot. Geef hem geregeld water en je hebt er vele weken plezier van.
Bewaar verse takjes tijm zoals andere kruiden aan de steel, gewikkeld in een vochtige doek, verpakt in plastic. Zo houd je de kruiden zeker een week goed. Controleer steeds op rotte blaadjes en steeltjes. Eenmaal aangetast, bederft al gauw de hele bos.
De plant is begin negentiende eeuw voor het eerst als soort beschreven door Schweigger en Körte. Aan het begin van de twintigste eeuw begon de discussie over of de citroentijm wel een apart soort was, en discussie die pas is beslecht met de beschikbaarheid van DNA-technieken. DNA onderzoek in 1999 toonde aan dat de Thymus x citriodorus, de Thymus pulegioides en de Tymus vulgaris aparte soorten te zijn, en dat de cultivars 'Aureus' en 'Golden Dwarf' waarvan lang gedacht is dat ze cultivars van de citroentijm waren, cultivars van de Thymus pulegioides waren.
Vermoedelijk de . neige plaats waar de citroentijm in het wild voor komt is het noorden van Spanje, waar de Thymus x citriodorus 'Villa Nova' groeit. Vreemd genoeg is maar &eaute;én ouder van deze hybride inheems in Spanje.