Interessanter dan de krop zijn de jonge blaadjes in rozetvorm die in het voorjaar ontvouwen nadat de krop geoogst is. De Radicchio wordt aan het einde van de zomer gezaaid en voor het eerst geoogst in de periode van november tot januari. Dan loopt hij in het voorjaar weer uit, en wordt geoogst wanneer de bladeren nog open staan, er dus nog geen krop is gevormd.
Sinds kort verbouwt men deze Radicchio Verdòn weer waar hij vroeger ook groeide, aan de rand van velden, aan oevers en in wijngaarden. Bijvoorbeeld in Roncade in de provincie Treviso.
Ze zijn er in de volgende variëteiten: donkergroen, met een geel hart, karmijnrood met grote witte aderen en groen, gevlekt met rood. Het plantje heeft een doorsnede van slechts 8 cm. De bladeren zijn dun, en de smaak is fris , aangenaam kruidig, met een vleugje bitter. De oogst begint eind februari en duurt tot april. Het oogsten gebeurt met de hand met behulp van een mes met een kort lemmet, de cortèl, vandaar de benaming Radicchio Verdòn da Cortèl.
De radicchio wordt vooral rauw gegeten, als salade gegeten, met een gekookt ei, kaas en polenta. Op het platteland van Treviso eet men de radicchio met een dressing met spek koude borlotti bonen.
Baby radicchio is een delicatesse die vooral als salade gegeten, met een dressing met gebakken spek of reuzel, een topping van kaas, en heel populair in combinatie met polenta en borlotti bonen.
Baby-radicchio is niet houdbaar, ook niet in de koelkast. Eet hem dagvers.
De teelt van de vergeten groente 'Radicchio Verdòn da Cortèl ' gebeurt volgens de oude tradities, die hun oorsprong hebben in de 17e eeuw of eerder. Men noemde het in die tijd 'armeluisvoedsel'. Men sneed de cichorei die op zonnige plaatsen langs oevers groeide met het mes, vandaar de benaming 'raddicchio scoltellato' (gesneden radicchio).
In de provincie Veneto is tussen 60 en 100 hectare in gebruik voor de teelt van deze radicchio, die een kleine speler is vergeleken met de Chioggia en de Treviso.
Verdòn is het Italiaanse woord voor bleekgroen, cortel verwijst naar het mes waarmee de radicchio traditioneel gesneden wordt. Grumolo is vernoemd naar het plaatsje Grumolo della Abbadesse in de regio Veneto, ook bekend van zijn rijst.
Radicchio is rijk aan vitamine K.