top
Radicchio di Chioggia
Groente (Cichorium)
Radicchio di Chioggia
 
Radicchio di Chioggia - Cichorium intybus

Radicchio di Chioggia

Cichorium intybus var foliosum

Radicchio of rode 'sla' is een naaste verwant van witlof, een blad-cichorei. Radicchio di Chioggia, of in het dialect van de streek 'radicio de Ciosa'. Vanwege de lange historie van deze radicchio-soort is er in 2008 het Europees PGI-predikaat (Protected Geographical Identification) aan verleend.

De Radicchio rosso di Chioggia is gekweekt uit de Variegato. Het krop is bolvormig en compact, en heeft donkerrode bladeren met witte ribben. Het is in qua productie de onbetwiste nr 1 op de radicchio-markt.

De Chioggia heeft een scherpe, intense smaak met een aangename bitterheid. Het blad is stevig maar mals waardoor heel geschikt voor salades.

Culinair gebruik en bereiding

Radicchio is een vertrouwd ingrediënt in de Italiaanse keuken, vanzelfsprekend. In Veneto wordt radicchio op tal van manieren gegeten, in salades met dressing met gebakken spek of reuzel, als bijgerecht voor pasta, gegrild bij vlees, met een topping van kaas, en heel populair in combinatie met borlotti bonen.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Wanneer radicchio lelijk wordt, is dat meestal vanaf de punten van de buitenste bladeren. Snijd deze er zo snel mogelijk af. Mits vers gekocht, kun je radicchio in een papieren of plastic zak met gaatjes ruim een week goed houden, in de koelkast.

Bereidingstijden (kooktijden)

smoren
10 minuten
koken
10 minuten
grilleren
15 minuten
 
slotregel

Oorsprong en verspreiding

De teelt van radicchio is begonnen in de vijftiende eeuw in Italië, in de regio's Veneto en Trentino. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd radicchio burgervoedsel.

De Chioggia-variëteit is rond 1935 ontstaan uit een kruising van radicchio en andijvie. De technieken van natuurlijke selectie van deze plant zijn verfijnd in de jaren '50, wat resulteert in een goed houdbare slaplant met een bont-gekleurd blad.

De Radicchio di Chioggia ontleent zijn naam aan aan het stadje Chioggia aan de Venetiaanse lagune. Hij wordt geteeld in Chioggia en in andere gemeenten van de provincies Padua, Rovigo en Veneto.

Taalkundige aspecten, etymologie

Net als radijs is het woord radicchio ontleend aan het Latijnse rādīc, wat wortel betekent. Rādīcula is het verkleinwoord.

Benamingen in diverse talen

engels
italian chicory
frans
radicchio
italiaans
radicchio
spaans
apirrábano
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Radicchio is rijk aan vitamine K.

Samenstelling per 100 gram rauw product

23
kcal
( 96,2 kJoule)
1,4
gram
eiwitten
4,5
gram
koolhydraten
0,6
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
16
mg
omega-3
93
mg
omega-6
Vitamines
9
µg
vitamine A
(1% ADH)
0,3
mg
nicotinezuur
(2% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
80
µg
vitamine B9
(40% ADH)
8
mg
vitamine C
(10% ADH)
2,3
mg
vitamine E
(19% ADH)
255
µg
vitamine K
(340% ADH)
Mineralen
19
mg
calcium
0,3
mg
koper
0,6
mg
ijzer
302
mg
kalium
13
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
22
mg
natrium
40
mg
fosfor
0,9
µg
selenium
0,6
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Radicchio di Chioggia | Wikipedia (IT) Italian winter vegetables | Enoteca turi restaurant, London Radicchio di Chioggia IGP | Turismo Veneto Radicchio di Chioggia. | The produce guide Nutritionfacts Radicchio | Nutritiondata.self.com