top
Dragon
Artemesia dracunculus var sativa
Dragon
Dragonsoorten
Franse dragon - Artemesia dracunculus var sativa

Dragon

Dragon is een plantensoort in de aster- of composietenfamilie, uit het alsem-geslacht Artemisia. Wanneer in een recept dragon voor komt, is dat in vrijwel alle gevallen Franse dragon.


Het geslacht Artemisia omvat naast dragon het bittere absint-alsem, een plant waarvan de bladeren worden gebruikt in vermouth en absint. Deze beide planten zijn de enige soorten uit het Aretemisia-geslacht die geconsumeerd worden.

Naast Franse dragon (Artemisia dracunculus var sativa) zijn er nog twee soorten dragon die in de keuken gebruikt worden. De Russische dragon (Artemisia dracunculoides), een enigszins bitter kruid, met een nogal vlakke smaak, en de Spaanse of Mexicaanse dragon, wat een ver familielid is, want lid van het geslacht Tagetes, beter bekend als de afrikaantjes. Deze laatste kan in tegenstelling tot Russische dragon als vervanger van Franse dragon dienen.

Franse dragon is zoet en aromatisch, en heeft een anijsachtige toon, afkomstig van estragol. In de keuken wordt de Artemisia dracunculus var sativa gebruikt, een meerjarige, kruidige plant die gemiddeld een halve meter hoog is, maar ruim een meter hoog kan worden. De bladeren zijn 2 tot 8 cm lang, lancetvormig en glanzend, met een grijsgroene kleur. De bladrand is gewoonlijk glad, maar soms licht getand, zoals dat van de Mexicaanse dragon.

Wanneer de dragon 's zomers bloeit, maar de Franse dragon doet dat zelden, draagt hij heel kleine, gele bloemetjes. Wanneer een dragon bloeit en zaden vormt, zijn deze niet zelden steriel. Vermeerdering gebeurt normaal gesproken door middel van de wortel.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Dragon is algemeen verkrijgbaar, in ieder geval gedroogd. Verse blaadjes hebben veruit de voorkeur. Deze worden geplukt van midzomer tot eind september

Culinair gebruik en bereiding

Eén van de bekendste toepassingen van dragon is die in fines herbes, tezamen met peterselie, kervel en bieslook, en de toiepassing in Béarnaisesaus. De karakteristieke smaak van dragon wordt mede bepaald door de estragol, de lichte anijssmaaksmaak.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

Dragon komt van oorsprong uit Centraal Azië, vermoedelijk Siberië.

Het was al in de Middeleeuwen bekend, onder de namen als tragonia en tarchon, afgeleid van het Griekse tarjon ταρχων, en het Arabische tarkhun طرخون. In Spanje komen we dit woord onder meer tegen in de streek- en plaatsnaam Tarragona.

In de Middeleeuwen werd in de tuinen van keizerlijke landgoederen en kloosters verbouwd. De Capitulare de villis is een verordening uit het begin van de 9e eeuw, waarin Karel de Grote voor schrijft hoe de keizerlijke landgoederen moeten worden ingericht, gebruikt en beheerd. Hierin is een kruid met de benaming dragantea opgenomen, wat mogelijk dragon kan zijn geweest.

Taalkundige aspecten, etymologie

De geslachtnaam Artemisia is mogelijk genoemd naar Artemis, godin van de jacht, tweelingzus van Apollo. Helemaal zeker is dat niet. Drancunculus is uit het Latijn, betekent draakje. Men denkt dat de naam is gegeven omdat van de slangvormige wortel gedacht werd dat deze giftige dierenbeten kon genezen. De wortel werd overigens ook gebruikt tegen kiespijn.

Benamingen in diverse talen

engels
tarragon
frans
estragon
italiaans
dragoncello
spaans
estragón
duits
winterestragon
arabisch
 
hindi (india)
 
indonesisch
tarragon
japans
taragon طرخون
vietnamees
ngải thơm
chinees
lóng hāo 龍蒿
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar, behoudens van gedroogde blaadjes..

Bronvermelding update september 2024

Tarragon | Mrs M. Grieve, A modern herbal, Botanical.com Artemisia dracunculus | Plants for a future