top
Glucomannan
Polysacharide
Glucomannan
POLYSACHARIDEN
Konjacpoeder uit de konjac-knol

Glucomannanen

Glucomannanen zijn polysachariden in de knollen van een plant, bestemd als reserve-energie, met bovendien de eigenschap water te binden.

Glucomannan is een mannan. Een mannan is een niet-oplosbare polysacharide, een lineare polymeer van de suiker mannose. Mannan is één van de voornaamste hemicellulosen in de wand van hogere planten. Het bestaat uit lineaire of vertakte polymeren die zijn afgeleid van suikers zoals D-mannose, D-galactose en D-glucose. In tegenstelling tot mannan is glucomannan in water oplosbaar, en wordt onder meer gebruikt als bindmiddel, verdikkingsmiddel en emulgator. Het heeft een geweldige bindkracht, vergeleken met zetmeel.

De plant kan door de glucomannanen een lange periode droogte overbruggen, en kan onder bepaalde omstandigheden aanspraak doen op de glucomannan voor reserve-energie. In dat geval wordt de glucomannan afgebroken, en komen glucose en mannose vrij, om precies te zijn 1,4-β-gebonden D-glucosyl en D-mannosyl.

De verhouding tussen deze glucose en mannose verschilt per plant:

Een andere bron van glucomannan is zeewier, in het bijzonder de bladeren van de gagome-kombu of Saccharina sculpera, en de wortels van de Sacharina japonica (ma-kombu).

slotregel

Bronvermelding update februari 2022

Glucomannan | J.M.V. Blanshard, Polysaccharides in Food, 2013 Elsevier, ISBN 9781483100104 Glucomannan | Megazyme
slotregel