De chemische formule is C10H16O. Pulegoon is een onverzadigde, acyclische monoterpeen, en is nauw verwant met citral, geranial, neral en thujon, die alle dezelfde chemische formule hebben. Pulegoon is giftig, net als menthofuraan, de metaboliet van pulegoon in ons lichaam. Ook deze stof komt in bescheiden hoeveelheden in de natuur voor.
Pulegoon komt voor in voedsel (snoep), dank, en in een beperkt aantal planten voor, met name planten uit de geslachten Mentha munt) en Satureja (o.a. rozemarijn en tijm). Ook in paprika (Capsicum annuum) en cayenne (Capsicum friutescens) zijn zeer geringe sporen pulegoon gevonden. Pulegoon komt voor in de volgende eetbare planten:
Geen enkele plant bevat zo veel pulegoon als polei, dat van alle planten het hoogste gehalte kent. Ondanks de toxiciteit van polei wordt het in landen aan de Middellandse zee als keukenkruid gebruikt en om thee mee te maken. Het verse blad bevat omgerekend 30-40μg per 100 gram.
De EU hanteert voor de voedingsindustrie net als voor methofuraan normen voor de maximale hoeveelheid pulegoon ie een product mag bevatten. Daarbij onderscheidt de EU productsoorten:
Aldus de Verordening (EG) nr. 1334/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008. Daarin is ook bepaald dat pulegoon niet in pure vorm aan voeding mag worden toegevoegd. Daarom gebruikt men pepermuntolie, of polei-olie dievoor 62-97% uit pulegoon bestaat. Pure polei-olie is zo giftig, dat een eetlepel inname ervan voor een volwassen persoon dodelijk kan zijn, afhankelijk van het lichaamsgewicht.
Respecteer het copyright !