Bacon
avocado (persea)
PINKERTON AVOCADO
AVOCADO-SOORTEN
BACON AVOCADO | PERSEA AMERICANA VAR BACON

BACON AVOCADO

De Bacon avocado is een wat minder bekende avocado in ons land, maar is hier regelmatig te koop.

De Bacon is een hybride van de Mexicaanse en de Guatemalese groep, merendeel Mexicaans, en daardoor goed tegen kou bestand. Niet alleen verdraagt de boom een korte, matige vorstperiode, de vrucht doet dat ook. Veel, minder koudebestendige avocadobomen overleven weliswaar een korte vorstperiode, maar de vrucht van deze bomen dient onmiddellijk na de vorstperiode geplukt te worden.

Avocado's groeien aan een groenblijvende boom uit de Laurierfamilie, die zo'n 20 meter hoog wordt en bladeren heeft tot wel 45 centimeter. De Baconboom is een rechtopgaande, middelgrote boom en heeft donkere, glanzende bladeren. Hij geeft laat in het seizoen vruchten, met als grote voordeel dat ze bij een zachte winter tot de maand februari toe aan de boom kunnen blijven. De vruchten zijn climacterisch, dat wil zeggen, ze worden volwassen aan de boom, maar rijpen niet aan de boom, maar pas nadat ze van de boom zijn gevallen danwel geplukt zijn.

Bacon avocado's zijn ovaal, en hebben een vrij gladde donkergroene schil. Het vruchtvlees is geelgroen, aan de bleke kant, en bevat minder olie dan de Hass. Ze hebben een grote pit.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

Bacons zijn de hele winter verkrijgbaar.

Een avocado is een lastige vrucht, omdat je voor een belangrijk deel op je gevoel af moet gaan of hij voldoende rijp is om te eten. Algemene regel is, dat een avocadovrucht rijp is, wanneer hij zijn glans verliest. Je kunt het ook voelen door de schil licht in te drukken. Maar helemaal zeker weten, doe je het niet. Let wel op, avocado's rijpen nogal individueel, wat betekent dat niet iedere avocado in het schap even rijp hoeft te zijn.

Avocado's rijpen bij kamertemperatuur. Om de rijping te versnellen, leg je de avocado in de directe nabijheid van een appel, of wikkel je hem in krantenpapier.

GEBRUIK

Avocado's worden veelal rauw gegeten. De schil wordt niet gegeten, evenals de pit. Zodra je de avocado schilt, begint hij te verkleuren. Deze 'enzymatische bruinkleuring' is dezelfde als die van een appel, en wordt op dezelfde wijze gestopt, door de vrucht licht in te smeren met zuur (citroen- of limoensap).

Zodra je de avocado schilt, begint hij te verkleuren. Deze 'enzymatische bruinkleuring' is dezelfde als die van een appel, en wordt op dezelfde wijze gestopt, door de vrucht licht in te smeren met zuur (citroen- of limoensap).

AVOCADO

Alles over avocado's in het algemeen vind je in het overzichts-artikel avocado op deze site.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Bacon is het resultaat van een zoektocht naar zaailingen die koudebestendig waren. James E. Bacon, uit Buena Park in Califirnië liet zijn oog vallen op een plant die al vroeg in het seizoen (november-januari) vruchten vormde, en dat bleek een zeer koudebestendige soort te zijn. De Bacon kwam in 1920 op de markt.

GEZONDHEIDSASPECTEN (VOEDINGSSTOFFEN, GEZONDHEIDSRISICO'S)

Avocado's zijn gezond. Niet alleen door de vitamines C en K en foliumzuur, ook door de vezels. Naast genoemde voedingsstoffen bevat avocado 14,2 mg choline per 100 gram. Een avocado bestaat voor iets minder dan 75% uit water.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

160
kcal
(670 kJoule)
2
gram
eiwitten
8,5
gram
koolhydraten
6,7
gram
vezels
0,7
gram
waarvan suikers
14,7
gram
vet
2,1
gram
verzadigd
9,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,8
gram
meervoudig onverzadigd
110
mg
omega-3
1689
mg
omega-6
VITAMINES
48
µg
vitamine A
(6% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
1,7
mg
nicotinezuur
(10,6% ADH)
1,4
mg
pantotheenzuur
(23,3% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21,4% ADH)
61
µg
foliumzuur (B9)
(30,5% ADH)
10
mg
vitamine C
(12,5% ADH)
2,1
mg
vitamine E
(17,5% ADH)
21
µg
vitamine K
(28% ADH)
MINERALEN
12
mg
calcium
0,2
mg
koper
½
mg
ijzer
485
mg
kalium
29
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
7
mg
natrium
52
mg
fosfor
0,4
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Bacon avocado | Specialty produce Bacon | G. Bender, Avocado botany and commercial cultivars grown in Calfornia, Botany book 1 Chapter 2 pp 29