top
Basilico Genovese DOP
Ocimum basilicum
BASILICO GENOVESE
BASILICUM IN RECEPTEN
BASILICO GENOVESE | OCIMUM BASILICUM

Basilico Genovese

Ocium basilicum

Hoewel Basilico Genovese Europese bescherming geniet, en het toonbeeld is van de Italiaanse kookkunst, is de uniciteit redelijk overdreven. Het is hoe dan ook niet zo, dat basilicum onlosmakelijk verbonden is met de Italiaanse keuken, die heeft het eeuwenlang zonder basilicum gedaan.

Basilico Genovese is een Ligurisch landras. Een landras is een plantensoort die door een langdurige teelt in een bepaald gebied karakteristieke kenmerken heeft ontwikkeld. Met een minimum aan menselijk ingrijpen. Andere Italiaanse landrassen zijn de Basilico Napoletano en de Fine Verde Compatto. Basicilum wordt al sedert de Romeinse tijd aan de Tyrreense kust verbouwd als geneeskrachtig kruid. De naam "Basilico Genovese" is sinds 2005 beschermd door de Europese Unie met het label Denominazione di Origine Protetta (DOP).

De basilicum wordt geproduceerd in de provincies Genua, Savona en Imperia, aan de voet van de Appennijnen. Het centrum van de baislicumteelt is de Piana di Albenga. Net als andere basilicum-cultivars heeft deze basilicum zijn eigen smaak- en geurpalet, onlosmakelijk verbonden met Pesto Genovese, een rijk gevulde groene saus.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Verse Basilico Genovese zul je hier niet vaak aan treffen, want de Nederlandse markt wordt gedomineerd door de sla-basilicum, die als plant in potjes wordt verkocht en menig keuken siert. Voor de echte smaak van deze basilicum ben je aangewezen op de kant-en-klare Pesto Genovese DOP.

Oorsprong en verspreiding

Basilicum is afkomstig uit India, waar het meer dan 5.000 jaar geteeld wordt. Het kruid verspreidde zich geleidelijk via het Midden-Oosten en Griekenland naar Italië dat spreekwoordelijk het land van de basilicum is, dankzij zijn pesto.

Vermoedelijk kwam basilicum rond 350 voor Christus vanuit India in Italië aan. In Hindoeistisch India is basilicum een heilige plant, en geeft men een stervende basilcum thee voor een vrije doorgang door de poort naar de hemel. Ook de Grieken geloofden daarin.

In het jaar 326 zou de geur van de basilicum Sint Helena geholpen hebben bij de zoektocht in Palestina naar de drie heilige kruisen, waaronder die waaraan Christus genageld is geweest. Sint Helena was de moeder van Constantijn de Grote, de eerste Romeinse keizer die zich net als zijn moeder tot het christendom had bekeerd. De basilicum is sindsdien verbonden aan menig Grieks-orthodox ritueel.

De Romeinen verbouwden basilicum om de geneeskrachtige eigenschappen. Pas in de Renaissance gebruikt men het als keukenkruid. Tijdens het Genuees maritiem tijdperk gebruikte men basilicum zelfs niet in de pesto van die tijd, agliata, een knoflook (aglio) pasta. Agliata-mengsels waren de belangrijkste Romeinse smaakmakers na garum, gemaakt van broodkruimels, knoflook en wat agresto, een voorhanden zure vloeistof als azijn, wijn of citrussap. Zelfs de belangrijkste kok en influencer uit de Middeleeuwen, Bortolomeo Scappi praat überhaupot niet over basilicum. Corrado was de eerste die er mee werkte, in stoofgerechten. Artusi voegt het als eerste toe aan zijn tomatensauzen, en maakt zijn pesto van walnoten, broodkruimels en 'de geur van kruiden'. Zijn salsa verde bestaat uit peterselie, basilicum, kervel, pimpinella, ook wel salvestrella van selderijbladeren genoemd, twee of drie sjalotten en nieuw: olie. Het eerste geschreven pesto-recept met basilicum verschijnt pas in Ratto’s “Cuciniera Genovese” uit 1865. Pas na de Tweede wereldoorlog hoort de wereld van Ligurische pesto.

Taalkundige aspecten, etymologie

Het woord basilicum is ontleend aan het Latijnse woord voor vorstelijk, 'basilius', naar het Griekse lákhanon basilikón of basilikón phutón, wat respectievlijk vorstelijk kruid en vorstelijke plant betekent. In Nederland wordt voor basilicum ook wel de benaming 'koningskruid' gebruikt. Het woord Ocimum is afgeleid van het Griekse woord voor 'te ruiken'.

Vertaling basilicum

engels
basil
frans
basilic
italiaans
basilico
spaans
albahaca
duits
basilikum, basilienkraut
hindi (india)
babui tulsi
vietnamees
 
thais
 
chinees
luo le 罗勒
kantonees
lo
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Basilicum wordt gebruikt als kruid en wordt daarom in kleine hoeveelheden gegeten. Het bevat de gentoxische stoffen estragol, methyleugenol en safrol, die mogelijk kankerverwekkend zijn na inname van zeer grote hoeveelheden (100 tot 1000 keer de te verwachten inname). Bij normaal gebruik van basilicum is er volgens het Voedingscentrum echter geen enkel verhoogd risico op kanker.

Samenstelling per 100 gram rauw product

23
kcal
( 96,2 kJoule)
3,2
gram
eiwitten
2,7
gram
koolhydraten
0,3
gram
waarvan suikers
0,6
gram
vet
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,4
gram
meervoudig onverzadigd
316
mg
omega-3
73
mg
omega-6
Vitaminen
1758,7
µg
vitamine A
(220% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
0,9
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
68
µg
vitamine B9
(34% ADH)
18
mg
vitamine C
(23% ADH)
0,8
mg
vitamine E
(7% ADH)
415
µg
vitamine K
(553% ADH)
mineralen
177
mg
calcium
0,4
mg
koper
3,2
mg
ijzer
295
mg
kalium
64
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
56
mg
fosfor
0,3
µg
selenium
0,8
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Salsa verde | Artusi L'Arte di mangiar bene 1891 Enigma edizioni Il vero basilico Genovese DOP | Il giormale del Cibo Basilico Genevese DOP | Consorzio di Tutela Basilico Genovese DOP Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Etymologiebank basilicum | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Nutritionfacts Basil | Nutritiondata.self.com Basil: a source of aroma compounds | Purdue University Asian basil | Evergreen seeds Ocimum basilicum: basilico | Wikipedia (IT) Ocimum basilicum: albahaca | Wikipedia (SP) Basil(ikum) | Wikipedia (EN) Thai basil varieties | The foodist The complete basil list | Ramona's basil garden Basil | R. Hiltonen, Y Holm, The genus Ocimum, 2005 Taylor and Francis Publishers ISBN 0-203-30377-6 Vasiliko | Greek orthodox christian society Basilico genovese | EU REGOLAMENTO (UE) N. 611/2010 DELLA COMMISSIONE del 12 luglio 2010, Gazzetta ufficiale dell’Unione europea