Het maken van rùn bǐng pí, ook wel chūnjuǎn pí, báobǐng pí, po̍h-piá- of lumpiavel genoemd, doet denken aan de schildertechniek die tamponeren of kloppen heet. Dat tamponeren gebeurt met een propje plakkerig, halfvloeibaar deeg. In Hokkien wordt het chhat jūn-piá genoemd (cā rùn bǐng pí 擦 潤 餅 皮), letterlijk 'het wrijven van een lumpiavel.
Het 'wrijven' doe je met de hand, één hand. Het propje deeg wordt met een draaibeweging over het oppervlak van een warme plaat bewogen, slechts licht contact makend met de plaat. Daardoor hecht zich een dun laagje deeg op de plaat, dat langzaam gaart. Deppenderwijs (met een jojo-beweging) wordt met het propje het overtollig, niet direct garend deeg van de garende crépe verwijderd, waardoor je een mooi, dun velletje 'rijstpapier' krijgt. Voor de oplettende lezer: er is geen wezenlijk verschil met de Europese techniek van flensjes maken met een épandeur bâton crêpe, ook crêpe-stokje of -spreider genoemd, op het deppen na.
Deze dunne gebakken rijstvellethjes verschillen in een aantal opzichten van de Vietnamse velletjes, die niet vor niets rijst'papier' worden genoemd. Ze worden gemaakt van een bijna vloeibaar rijstpapje, en niet gebakken, maar gedroogd.
Hier volgt het recept:
Roer in een vlakke, niet te diepe schaal of kom een klonterig papje van de ingrediënten. Maak met één hand knedende bewegingen, tot het beslag draderig wordt. Laat het daar voorlopig bij.
Zet het beslag een nachtje weg in de koelkast. Je zult zien, de volgende dag is het deeg veel consistenter geworden en minder draderig.
Verwarm een vlakke plaat of flensjespan. Maak de plaat zeker niet té heet! Neem een hoeveelheid deeg uit de kom en zet je schrap! Ga vlot te werk door in een rondgaande beweging contact te maken tussen het deeg en de plaat. Het is de bedoeling maar heel weinig deeg aan te brengen! Heb je de flens gevormd, dep dan met je deeghand het overtollige, niet garende beslag op. Het deeg werkt als een spons.
Zodra het flensje aan de randen begint op te krullen, neem je het uit de pan. Als je netjes hebt gewerkt heb je één schone hand ? Leg het flensje op een koel bord, en ieder volgend flensje bovenop het vorige. Alsof je pannekoeken aan het bakken bent.
Deze rijstvelletjes worden gebruikt voor het maken van lenterollen in China (rùn bǐng juán), Filippijnen (po̍h-piá) en Indonesië (lumpiah basah).
Respecteer het copyright !