Het uit '53 daterende recept was vooral in de jaren '70 en '80 zeer populair in Scandinavië. De aardappels dienen krokant van buiten ten zijn en zacht en gaar van binnen. De kruiden zorgen voor een heerlijke smaak.
Gebruik gave, gelijkgevormde aardappelen.
Was en schil ze. Snijd ze over de breedte in, met een tussenafstand van 3 mm.
Om te voorkomen dat de aardappel per ongeluk wordt doorgesneden, plaats je aan weerszijde een balkje (eetstokje of ander eetgerei), zodat het mes niet kan doorschieten. Er is zelfs een speciaal (hol) Hasselback-snijplankje (Scanwood) te koop.
Warm de oven voor op 200°.
Verwarm de boter of de kruidenboter en roer er eventueel geraspte knoflook door. Maak op smaak met zout en peper (de laatste niet in de zoete variant).
Smeer het botermengsel met een kwastje over de aardappelen en plaats deze op bakpapier in een ovenschaal. Bak de aardappelen in ongeveer een uur bruin; vergeet niet ze iedere 20 minuten opnieuw met het botermengsel te besmeren. Dat dringt zodoende goed door in de aardappel die er niet alleen smaakvoller maar ook smeuïger van wordt.
Varieer met kaas in plaats van broodkruim; strooi de kaas er 10 minuten voor het einde van de baktijd over en laat ze licht mee bruinen. Andere varianten: met groene kruiden zoals rozemarijn, grof zeezout.
Respecteer het copyright !