Hasselback
Aardappelgerecht
HASSELBACK
RECEPTEN UIT DE ZWEEDSE KEUKEN
NAAR HET RECEPT VAN
Leif Elisson van VÄrmland
RESTAURANT HASSELBACKEN
RESTAURANT HASSELBACKEN

HASSELBACK POTATIS

Zweedse hasselback is een recept dat Leif Elisson van Värmland, chef in opleiding ontwikkelde voor Restaurant Hasselbacken in Stockholm, dat zijn naam aan het gerecht verbond.

Het uit '53 daterende recept was vooral in de jaren '70 en '80 zeer populair in Scandinavië. De aardappels dienen krokant van buiten ten zijn en zacht en gaar van binnen. De kruiden zorgen voor een heerlijke smaak.

INGREDIËNTEN

12
 
vastkokende aardappelen
ORGINELE VERSIE
50
gram
boter
50
gram
broodkruim
 
 
zout en peper
HARTIGE VERSIE
2
teentjes
knoflook
50
gram
boter
50
gram
parmesaanse kaas
 
 
zout en peper
ZOETE VERSIE
50
gram
boter
25
gram
broodkruim
50
gram
amandelen
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Gebruik gave, gelijkgevormde aardappelen.

Was en schil ze. Snijd ze over de breedte in, met een tussenafstand van 3 mm.
Om te voorkomen dat de aardappel per ongeluk wordt doorgesneden, plaats je aan weerszijde een balkje (eetstokje of ander eetgerei), zodat het mes niet kan doorschieten. Er is zelfs een speciaal (hol) Hasselback-snijplankje (Scanwood) te koop.

Warm de oven voor op 200°.

DE BEREIDING

Verwarm de boter of de kruidenboter en roer er eventueel geraspte knoflook door. Maak op smaak met zout en peper (de laatste niet in de zoete variant).

Smeer het botermengsel met een kwastje over de aardappelen en plaats deze op bakpapier in een ovenschaal. Bak de aardappelen in ongeveer een uur bruin; vergeet niet ze iedere 20 minuten opnieuw met het botermengsel te besmeren. Dat dringt zodoende goed door in de aardappel die er niet alleen smaakvoller maar ook smeuïger van wordt.

Varieer met kaas in plaats van broodkruim; strooi de kaas er 10 minuten voor het einde van de baktijd over en laat ze licht mee bruinen. Andere varianten: met groene kruiden zoals rozemarijn, grof zeezout.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Restaurant Hasselbacken | Website
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.