Forel in njangsasaus
Met tomaat
Forel in njangsa-saus
 
forel in njangsaus
Forel in njangsasaus

Forel in njangsa-saus

In dit visgerecht is de hoofdrol voor drie West-Afrikaanse smaakmakers: de njangsa-noot, de ngo hiomi (bobimbi of noflooknoot) en mbongo, een aromatische peper.

De njangsa noot, verwant aan de kemiri-noot zorgt voor smaak en bindkracht. Het is een gerecht uit de binnenlanden van Nigeria, en het spreekt dan ook voor zich dat zoetwatervis wordt gebruikt, zoals beek- of rivierforel. Soms wordt bij dit gerecht gebakken taro of (bak)banaan geserveerd. /p>

INGREDIËNTEN

500
gram
fijne vis (zoals forel)
50
gram
njangsa
0,5
el
ngo hiomi (bobimbi)
0,5
tl
mbongo
1
kleine
ui
1
 
roma tomaat
0,5
dl
olijfolie
1
dl
water
 
 
zout
 
 
lente-uitjes
1
 
habanero-chilipeper

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak de vis(sen) schoon, verwijder de schubben, de ingewanden, de vinnen en de kop, en snijd de vis in drie gelijke stukken. In het traditionele recept wordt de vis niet ontgraat, en wordt ook de kop bereid.

DE BEREIDING

Maal de njangsa, habanero, tomaat en de helft van de ui in de blender tot een romig mengsel. Voeg eventueel wat water toe. Doe de saus in een sauspan, en voeg er de stukken vis, de fijngemalen bobimbi, mbongo en zout aan toe.

Zet het mengsel op zacht vuur en laat het 20-25 minuten smoren. Roer af en toe voorzichtig door, beschadig de vis niet. Voeg indien nodig nog wat water toe wanneer de saus te droog dreigt te worden.

Bereid tegelijkertijd de bakbananen. Schil deze en kook ze in wat water een minuut of 20. Wanneer de bananen onrijp zijn, gebruik je meer water, en laat je de bananen langer koken.

Snijd intussen de resterende halve ui in strips, en karamelliseer deze in wat olie. Voeg deze aan het einde van de bereiding aan de vis toe en kook ze kort mee.

DE AFWERKING

Dien de vis in de saus op, gegarneerd met wat lenteui. Geef er de bakbaan bij, eventueel rijst of taro.

Bronvermelding update december 2017

Spicy Njangsa Sauce with Trout | Afro-eats (foto)
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.