Voor het maken van couscous heb je wat spulletjes nodig, een grote schaal (ghassriya), een plantenspuit, een fijne trommelzeef om de overtollige bloem krwijt te raken, en een grove trommelzeef. Voor fijne couscous gebruik je een zeef met mazen die kleiner zijn dan 1,2 mm (meelzeef P16), voor medium 1,7 mm (paneermeelzeef P12) en voor grof 2,5 mm (krentenzeef P8). En griesmeel natuurlijk.
De P-code is de US-mesh, een code die staat voor de maaswijdte van een zeef.
Doe grof griesmeel in een grote aardewerken schaal, Bevochtig de gries met licht gezouten water, bijvoorbeeld met behulp van een plantenspuit. Wrijf met de vlakke hand over de gries in cirkelvormige bewegingen, totdat zich korrelklompjes vormen. Strooi er fijne gries overheen en herhaal het proces.
Gebruik twee trommelzeven, een grove en een fijne. Zeef de kruimels door de fijne zeef om de overtollige bloem te verwijderen. Zeef dan in de grovere zeef de couscous zodat de grotere klonten achterblijven. Het bovenstaande proces wordt herhaald totdat alle korrels gelijk van maat zijn.
Nu is de couscous klaar om 20 min gestoomd te worden boven de bouillon, en zonder deksel. Wanneer de couscous vrij komt van de pan is hij klaar om los gemaakt te worden. Dat doe je met je blote handen. Breek de couscous los en wrijf deze licht tussen de handen om de korrels te scheiden.
Doe de gestoomde couscous in een schaal of kom en maak de korrels los. Voeg daarbij wat water, bouillon en olie toe. Stoom de couscous nogmaals 20 minuten en maak de korrels weer los.
Doe de voorgestoomde couscous in de couscoussière en gaar de couscous in nog eens 25 minuten. Maak de korrels los onder toevoeging van (enkel) boter.
Respecteer het copyright !