top
Lìjiāng baba
Gevuld broodje
Lìjiāng baba
 
Lìjiāng baba ©2019
Zie ook de video van
Luke Nguyen
Recipes from Lìjiāng
Video SBS Australia

Lìjiāng baba 粑粑

Broodje met (wal)notenvulling

Deze Nàxī-specialiteit vraagt enige handigheid, maar is een streetfoodgerecht pur sang. De vulling kan vooruit gemaakt worden, de broodjes zelf maak je (letterlijk) in een handomdraai.

De Nàxī bereiden de baba in reuzel, dat is naar de westerse smaak en naa westerse gezondheidsmaatstaven misschien net iets te. Maar reuzel gebruiken om de laagjesstructuur te bereiken (boter kan ook) is een uitdaging, en geeft bovendien de smaak die je moet hebben ervaren.

Deze baba is de zoete variant, er zijn ook pittige versies. En wat let je, om te variëren met de vulling: door in plaats van pinda' en walnoten amandelen te gebruiken, een vulsel te maken met ei, gehakt en /of lente-ui.

Ingrediënten

Het broodje
450
gram
bloem
4,5
dl
water
2
tl
zout
½
tl
bakpoeder
 
 
reuzel
De vulling
100
gram
geroosterde pinda's
100
gram
geroosterde walnoten
1
el
zwarte sesam
100
gram
kristalsuiker
2
el
palmsuiker
1
tl
zout
 

HET RECEPT

De voorbereiding

Meng de bloem met het bakpoeder in een grote kom en voeg er dan beetje voor beetje water aan toe, voortdurend doorknedend.

Blijf kneden tot een zacht soepel deeg is gevormd. Dek het deeg af met een doek en laat het een kwartiertje rusten.

Verkruimel intussen de pinda's, en daarna de walnoten met de sesamzaadjes, totdat een grof poeder ontstaat, zonder stukjes noot. Dat kan met een vijzel of een kleine blender.

Voeg er de suikers aan toe.

De bereiding

Verdeel het deeg in drie of meer porties en maak er ballen van. Rol de bal(len) met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van een halve centimeter dik. Besmeer deze met een dun laagje reuzel. Rol de lap stap voor stap, terwijl je een trekkende beweging maakt om de gluten te activeren. Neem de rol met twee handen op, en maak een wringende beweging waardoor de rol als een spiraal worden opgewonden.

Zet de rol rechtop en druk hem met de handpalm in tot een dikke vlakke schijf.

Trek het deeg uit tot een ronde lap van wederom een centimeter dikte, en neem die in de palm van één hand, of leg hem op de hand, afhankelijk van of je grote of kleine handen hebt. Met de andere hand trek je het deeg, terwijl je het deeg steeds weer een kwartslag draait, tot een kommetje, dat je vult met drie eetlepels van de vulling. Sluit het deegkommetje tot een bol broodje. Herhaal dit procedé voor de andere deegporties.

Rol de gevulde bolletjes met een deegroller uit tot ronde schijven van 1 cm dikte en bak deze aan beide zijden in olie in de koekenpan gedurende 2-3 minuten totdat ze bruinen en krokant zijn.

In Lìjiāng koop je aan de stal kleinere ronde baba's, je kunt ook drie grote baba's maken, en deze in punten snijden. Het lekkerst is een wat dunnere baba waarin de laagjes goed tot hun recht komen, en de baba makkelijker gaart en minder machtig wordt.

Wij hebben dit recept in 1996 tijdens ons bezoek aan Lijiang op straat opgetekend, terwijl we de baba's zagen maken. Sindsdien hebben we het vele malen zelf gemaakt. Wil je zien hoe het in zijn werk gaat, kijk dan naar de video van Luke Nguyen. Wij hebben het originele recept aangepast door zowel zout toe te voegen aan het deeg als aan de vulling.

slotregel

Bronvermelding update december 2020

Lijiang baba | Luke Nuguyen, SBS Food Werelderfgoedlijst: Lìjiāng |Unuesco WHC ALìjiāng baba | Street foodie