Vermoedelijk is het eerste brood ooit gemaakt een platbrood in de Vruchtbare sikkel in het huidige Midden-oosten. Tot voor kort was het oudste bewijs dat men brood bakt, gevonden in Shubayqa I in het huidige noordoosten van Jordanië, aan de hand van broodresten. Het gaat om brood dat door de Natufiërs werd gebakken van gemalen wild graan. De vondst dateert van 14.000 jaar geleden, toen de Natufiërs nog voornamelijk jagers-verzamelaars waren. Dat 'voornamelijk' is een vrij recente toevoeging, want het is niet uitgesloten dat de domestificatie van graan in dit deel van de wereld al negen à tienduizend jaar eerder is ingezet en duizenden jaren heeft geduurd. Hetzelfde geldt voor het bakken van brood.
Hiervoor zijn sterke aanwijzingen in de Paleolitische site Ohalo II aan de rand van het Meer van Kinneret in het huidige Israel. In deze 23.000 jaar geleden gestichte nederzetting zijn bewijzen gevonden voor de allervroegste verbouw van granen (gerst en rogge) en de verwerking ervan tot meel en brood, hoewel er geen broodresten zijn gevonden.
Dat is wel het geval in Shubayqa, waar het brood alle kenmerken heeft van een platbrood, en werd gevonden in een stookplaats. Het bevatte diverse granen, waaronder einkorn, gerst en haver. Qua brood is de overeenkomst groot met die van latere Neolitische en Romeinse broden. Deskundigen nemen wel aan dat de appreciatie van brood een belangrijk motief kan zijn geweest om granen te cultiveren, wilde granen later zich immers nogal moeilijk pellen.
De klimatologische veranderingen na de IJstijd zouden een belangrijke factor in de domesticatie van granen zijn geweest, maar ook in Ohalo II, een nederzetting aan het Tikkeren meer in Israel die tienduizend jaar ouder is dan Shubayqa I heeft men bewijzen van brood gevonden. daterend uit het hoogtepunt van de IJstijd, 23.000 jaar geleden.