Het recept is gebaseerd op een mengsel van Zeeuwse bloem en tarwebloem dat de koek de perfecte smeuigheid geeft.
Voor het maken van speculaas worden speculaaskruiden gebruikt, de verhouding tussen de specerijen bepaalt de sterkte en scherpte van de speculaas. Er zijn evenveel speculaasmengsel als producenten van speculaas, reden waarom je soms aangenaam verrast wordt met een kant-en-klare speculaas, maar vaak ook zeer teleurgesteld.
Dit recept voor gevulde speculaas is in de loop der jaren ontstaan op basis van een bakadvies uit de jaren 90 van bakker Van Maanen, die destijds naast zijn bakkerij en bakkerswinkel een bak- en specerijenwinkel aan de Steenstraat in Arnhem voerde, en gebaseerd op een specerijenmix die we u niet willen onthouden, en waaraan een apart artikel is gewijd.
Een goede speculaas is bros, door de open structuur en grove cellen, maar in gevulde speculaas behoor je t e kunnen bijten, zonder dat de speculaas zompig is. Amandelspijs is 'een dingetje'. Als het al niet een bonenbereiding is, is amandelspijs tegenwoordig een op smaak gemaakt mengsel van 14-15% amandelen en suiker. Een goede amandelspijs bestaat uit gelijke delen geblacheerde (blanke) amandelen, kristalsuiker en citrioenrasp, vlak voor het bakken smeuiig gemaakt met eidooier.
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, met uitzondering van de boter.
Maak de amandelspijs met een vork los en vermeng deze met één eierdooier tot een soepele massa.
Roer de andere eidooer los voor de afwerking van de speculaas.
Doe de suiker, bloem, speculaaskruiden met het zout in een beslagkom. Snijd de boter hierin klein, voeg de melk toe en kneed van dit alles een deeg. Wikkel deze dan in folie en zet hem weg in de koelkast. Dat geeft de gelegenheid aan de kruiden goed in te trekken. Laat het deeg minimaal 12 uur, maar minder dan 24 uur staan.
Verwarm de oven voor op 175°.
Druk de helft van het deeg in een rechthoek van 20 x 20 cm uit op een beboterde bakplaat. Spreid de amandelspijs uit over het deeg tot 1 centimeter van de rand. Leg de tweede uitgestreken deeghelft erop en druk deze aan de rand goed aan. Druk de halve amandelen op de speculaas en bestrijk de speculaas met de losgeroerde eierdooier.
Schuif de bakplaat iets onder het midden van de voorverwarmde oven en bak de speculaas in een half uur tot 45 minuten minuten goudbruin en gaar. Laat de speculaas vlak liggend afkoelen, alvorens deze aan te snijden.
Respecteer het copyright !