Karakteristiek voor vasilopita is het muntje - of ander voorwerp - dat met een duidelijke bedoeling in de cake verstopt is. In Griekenland werkt dat als volgt. In de Nieuwjaarsnacht wordt de cake aangesneden, maar niet dan nadat er een kruis in is gekerfd. Vervolgens wordt het in parten gesneden, waarbij partje voor partje wordt uitgedeeld aan de aanwezigen, te beginnen met de oudste aanwezige. Wie de munt, of een ander waardevol voorwerp, treft, mag dat houden.
Dit recept is genoeg voor een ronde cake met een doorsnede van 25 cm. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 180°, en vet een 25 cm cakevorm in. Zeef de bloem, maar houd 50 gram ongezeefde bloem achter.
Rol of vijzel intussen de mastiekdruppels met de mahleb en wat suiker fijn. Het is essentieel dat je de mastiekdruppels tevioren minstens een kwarrtier in de vriezer hebt gehd, en deze koude druppels met andere droge ingrediënten fijn maakt, anders plakt de mastiek aan je gereedschap.
Schraap het buitenste laagje van de citrusvruchten (gebruik hiervoor liefst biologisch geteelde vruchten) en voeg deze zest toe aan het mastiek-mahleb-mengsel.
Roer de boter in een warme kom (in lauwwarm water geplaatst) schuimig met een garde of mixer. Voeg de rest van de suiker toe en sla het boter-suikermengsel door tot het licht van kleur is. Voeg er beetje voor beetje de gezeefde bloem aan toe, en spatel deze er doorheen. Doe hetzelfde met de eieren (één voor één). Meng het bakpoeder door het melk en voeg deze toe aan het deeg. Goed mengen. Voeg dan ook de niet gezeefde bloem toe, het mastiekmengsel en een 'papje' van citroensap en baksoda. Idee: voeg een scheutje sinaasappellikeur toe aan het deeg.
Doe het deeg in de ingevette vorm(pjes), en bak ze in de oven af. Bak de cake in de vorm circa 20 minuten, en bestrooit de cake dan met de amandelen en wat suiker. Bak hem daarna in 20 tot 30 minuten af. Laat de cake uit de oven, tien minuten afkoelen voordat je hem uit vorm neemt.
Je kunt de cake ook in één oven-gang bakken, en de cake naderhand afwerken met poedersuiker (spaar de cijfers van het nieuwe jaar uit) bestrooid met licht geroosterde amandelen.
Alternatieve bereiding: maak een fijne(re) cake van gescheiden eieren, waarbij de eiwitten eerst tot een meringue worden geklopt. een heel geschikt recept voor Vasilópita-cupcakes (zie foto's en bronvermelding: Sophaki cooks).
Respecteer het copyright !