Vasilópita
Nieuwjaarscake
VASILÓPITA
GRIEKSE BROODRECEPTEN
VASILÓPITA (CAKE)   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

VASILÓPITA

GRIEKSE NIEUWJAARSCAKE

Een vasilopita (βασιλόπιτα) wordt op de klassieke manier gemaakt van tsoureki-deeg - Grieks brioche - maar steeds vaker van cakedeeg. Dit is één van een serie van vier vasilopita-recepten, voor een ronde cake.

Karakteristiek voor vasilopita is het muntje - of ander voorwerp - dat met een duidelijke bedoeling in de cake verstopt is. In Griekenland werkt dat als volgt. In de Nieuwjaarsnacht wordt de cake aangesneden, maar niet dan nadat er een kruis in is gekerfd. Vervolgens wordt het in parten gesneden, waarbij partje voor partje wordt uitgedeeld aan de aanwezigen, te beginnen met de oudste aanwezige. Wie de munt, of een ander waardevol voorwerp, treft, mag dat houden.

Dit recept is genoeg voor een ronde cake met een doorsnede van 25 cm. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

INGREDIËNTEN

350
gram
patentbloem
250
gram
boter
400
gram
kristalsuiker
6
 
eieren
250
ml
lauwwarme melk
2
tl
bakpoeder
3
gram
4
gram
mahleb
1
 
sinaasappel (zest)
1
el
citroensap
½
tl
baksoda
AFWERKING
 
gram
geschaafde amandel
 
gram
rozenblaadjes

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Verwarm de oven voor op 180°, en vet een 25 cm cakevorm in. Zeef de bloem, maar houd 50 gram ongezeefde bloem achter.

Rol of vijzel intussen de mastiekdruppels met de mahleb en wat suiker fijn. Het is essentieel dat je de mastiekdruppels tevioren minstens een kwarrtier in de vriezer hebt gehd, en deze koude druppels met andere droge ingrediënten fijn maakt, anders plakt de mastiek aan je gereedschap.

Schraap het buitenste laagje van de citrusvruchten (gebruik hiervoor liefst biologisch geteelde vruchten) en voeg deze zest toe aan het mastiek-mahleb-mengsel.

DE BEREIDING

Roer de boter in een warme kom (in lauwwarm water geplaatst) schuimig met een garde of mixer. Voeg de rest van de suiker toe en sla het boter-suikermengsel door tot het licht van kleur is. Voeg er beetje voor beetje de gezeefde bloem aan toe, en spatel deze er doorheen. Doe hetzelfde met de eieren (één voor één). Meng het bakpoeder door het melk en voeg deze toe aan het deeg. Goed mengen. Voeg dan ook de niet gezeefde bloem toe, het mastiekmengsel en een 'papje' van citroensap en baksoda. Idee: voeg een scheutje sinaasappellikeur toe aan het deeg.

Doe het deeg in de ingevette vorm(pjes), en bak ze in de oven af. Bak de cake in de vorm circa 20 minuten, en bestrooit de cake dan met de amandelen en wat suiker. Bak hem daarna in 20 tot 30 minuten af. Laat de cake uit de oven, tien minuten afkoelen voordat je hem uit vorm neemt.

Je kunt de cake ook in één oven-gang bakken, en de cake naderhand afwerken met poedersuiker (spaar de cijfers van het nieuwe jaar uit) bestrooid met licht geroosterde amandelen.

Alternatieve bereiding: maak een fijne(re) cake van gescheiden eieren, waarbij de eiwitten eerst tot een meringue worden geklopt. een heel geschikt recept voor Vasilópita-cupcakes (zie foto's en bronvermelding: Sophaki cooks).

BRONVERMELDING UPDATE MAART 2018

Simple Vasilópita Cake for New Year’s Day (gesplitste eieren) | G. Pappas, Pappas post Vasilópita - Greek New Year's Cake | All recipes Vasilópita | Wikipedia (EN) Vasilópita Cupcakes | Sophaki cooks
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.