Geen Brits ontbijt zonder varkensvlees, met bacon, blackpudding, sausages, white beans en scrambled eggs.
Er moet een rilling over de Britse ruggen zijn gegaan toen de Wereldvoedselorganisatie (WHO) in 2015 hun 'bacon, ham and sausages' in de top-vijf van oorzaken van kanker plaatste. Net zo gevaarlijk als het roken van sigaretten. Het advies van de WHO: "eet niet meer dan 500 gram bereid rood vlees per week", rundvlees, varkensvlees of lamsvlees. Maar Britten eten helemaal niet zoveel varkensvlees, 24 kilogram per hoofd van de bevolking. Vergeleken met Duitsers, Spanjaarden, Oostenrijkers en Polen minder dan de helft, en ook nog altijd 10 kilogram minder dan Nederlanders, die met Frankrijk een midden-positie in Europa innemen.
Het Britse ontbijt (full English breakfast) is vooral geliefd onder toeristen, ook in hotels buiten het Verenigd Koninkrijk overigens. Andere klassieke gerechten met varkensvlees zijn Pork pie, Offal en Faggot (beide met veel ingewanden).
Net als elders in Europa is er in het Verenigd Koninkrijk een ontwikkeling gaande naar duurzamer varkensvlees. Het RSPCA Freedom Food label is in 1994 ingevoerd, en is het eerste en tot nu enige label. Ook is er toenemend aandacht voor de klassieke Britse varkensrassen, de Berkshire, British Lop, British Saddleback, Gloucestershire Old Spot, Large Black, Middle White, Tamworth en Welsh. .
De wettelijke identificatie van varkens wordt geregeld door de Pig Records, Identification and Movements Order (PRIMO) 2011. Een varkenshouder dient zich bij de Animal and Plant Health Agency (APHA) te registreren, waarna de varkens geïdentificeerd worden en voorzien van een oor-tag.
De Berkshire heeft een rijke geschiedenis, werd al in de zestiende eeuw op Windsor gehouden en koningin Victoria geschonken aan het toenmalig koninkrijk Okinawa. Dit varken stond aan de wieg van het beroemde Japanse kurobuta-varken
De British lop is een wit varken met flaporen die naar voren hangen, over het gezicht. Vroeger stond het bekend als de Cornish White of Devon Lop.
De Britse sadleback is een negentiende eeuwse kruising van de Essex en Wessex Saddleback, een groot, zwart varken met flaporen en een witte band rond het lichaam die doorloopt tot aan de voorpoten 9). Volwassen zeugen wegen rond 300 kg en zijn zo'n 85 cm hoog. In Andere landen vind je soortgelijke varkens, zoals het inmiddels bijna uitgestorven Angler Sattelschwein, uit het Duiste Angler.
Dit aan het eind van de achttiende eeuw ontwikkelde varken heeft een tan-kleurige vacht, lange snuit en prikoren. Een zeug weegt tussen 200 en 300 kg en is 50-60 centimeter hoog.