top
sustainibility
Cerdo Ibérica
Het Iberische varken
Het Iberische varken
Spaanse varkensvleesproducten
IBERISCH VARKEN

HET IBERISCHE VARKEN

Cerdo Ibérico

Het Iberische varken behoort tot de oudste nog levende varkenssoorten van Europa. Het is befaamd om zijn zoete en notige, zeer malse vlees.

Het Iberische varken is een varken met een zwarte vacht, dat af stamt van de eerste Anatolische tamme varkens. Zij zijn het resultaat van de tussen de 8e en 6e eeuw voor Christus vanuit Anatolië naar Spanje gebrachte varkens en inheemse wild zwijnen. In het Iberische varken zijn verenigd:

  • Jabalí europeo (Sus scrofa scrofa)
  • Jabalí mediterráneo (Sus scrofa mediterraneus)
  • Jabalí asiático (Sus scrofa vittatus)

De varkens worden van oudsher uitsluitend in de gigantisch grote dehesa gehouden. Per hectare één varken. Voor 'in gevangenschap' gehouden Ibérico-varkens dient minimaal 2 vierkante meter per varken beschikbaar te zijn. Een enorm contrast, met consequenties. Daarover later.

Het voornaamste voer van het Ibérico-varkenis de eikel, afkomstig van de vele eikenbomen in het gebied. De eikels geven het vlees de specifieke zoete en notige smaak, en zijn verantwoordelijk voor de marmering van het vlees. Het intramusculaire vet (enkelvoudige onverzadigde vetzuren) in het spiervezel zorgt ervoor dat het vlees zeer mals is. dat het in vrijheid levende varken dagelijks gemiddeld tien kilometer af legt om zijn kostje bij elkaar te scharrelen, proef je.

Een volgroeid Iberisch varken heeft een gewicht van tussen 160 en 180 kilogram. Het heeft een eigen snit, dat op een aantal punten af wijkt van het gebruikelijke Nederlandse varkenssnit. Hieronder een overzicht met de originele Spaanse benamingen:

  • Agujas (nek)
  • Chulatas (ribkarbonade)
  • Chuletero (rack van de rib)
  • Fricandó (fricandeau)
  • Lomo (karbonadestreng zonder nek en bot)
  • Morro (wang)
  • Panchetta (buikspek)
  • Secreto (flank)
  • Tapilla (steak uit de nek
  • Tira de costilla (spareribs uit de buik)
  • )

De flank is een specifiek Ibérico-snit, gesneden van de vleesplaat onder de schouder op het harde rugspek. De secreto is extreem gemarmerd, en wordt zowel gegrild als gebakken. Hetzelfde stuk wordt ook gesneden uit het Iberisch Duroc-varken, een Amerikaans varkenssoort.

Er zijn diverse foklijnen van het Iberisch varken, waarvan de belangrijkste en meest voor komende de Retinta is. Andere authentieke lijnen zijn de Negra entrepelada (Sierra de Cordoba), de niet behaarde Lampiños en Marmalada en de gevlekte Manchada de Jabugo. Er zijn ook kruisingen, zoals de kruising met de witte Duroc Jersey, een varken dat sneller ontwikkelt, maar minder intramusculair vet bevat. Het vlees van deze kruising en die met de Large black is minder van kwaliteit, ook de ham die er van gemaakt wordt. Duroc neemt een steeds prominenter plaats op de markt in ten koste van authentiek Ibérico-vlees.

(MEER) SJOEMEL-VLEES

De vraag naar Ibérico-vlees is zo groot, dat steeds meer dieren - vooral Duroc en Large black - buiten de dehasa worden gehouden. De eikelopbrengst in de dehasa is niet toereikend om steeds meer Ibérico-varkens te voeden. Om dat te compenseren worden de varkens in gevangenschap bijgevoerd met voer dat een overeenkomstig vetzuurpatroon heeft als de eikels.

BEREIDING

Kook of braad het vlees bij voorkeur à point.

GESCHIEDENIS VAN HET Ibérico VARKEN

Na de vroege kennismaking van Oost-Europa met het Aziatische tamme varken, maakte Spanje als eerste Zuid-Europese land er kennis mee, vele eeuwen later. Het was een opmaat naar de secundaire domesticatie van het Europese tamme varken, dat later de wereldstandaard zou worden.

De Phoenicië brachten het varken tussen de 8e en 6e eeuw voor Christus naar Spanje. In de Phoenicische enclaves in het Spaanse Toscana werd het tamme varken net als in Egypte gemarginaliseerd. Men at liever het vlees van rundvee, schapen en geiten en van wild, in de vorm van wild zwijnen, herten en een enkel(e) konijn of haas, en hield gewassen en varkens strikt gescheiden.

Niet voor niets tiert het Iberisch varken welig in dit gemarginaliseerd gebied op het Iberisch eiland, dat 'dehesa' of 'dehesa boyal' wordt genoemd. De Iberische dehasa is een ecosysteem dat bestaat uit mediterraan bos met steeneiken, kurkbomen en "quejigos" (een kleine eikel producerende boom) en een verscheidenheid aan rijke graslanden. Het bestrijkt 3,9 miljoen hectare in de Spaanse Extremadura, Córdoba, Salamanca en Sierra Morena en de Portugese Alejento en Algarve. In het Portugees wordt het gebied overigens 'montado' genoemd.

Dehesa is een term die niet specifiek is voor deze regio, maar die wereldwijd wordt gebruikt voor het complex van begraasde bosgebieden waarin de menselijke activiteit zeer beperkt is. Andere termen voor hetzelfde type ecosysteem zijn muyong op de Phillipijnen, chitemene in Malawi en satoyama in Japan. De Iberische dehesa maakt ruim 50% van uit.

In de dehesa zijn de belangrijkste inkomstenbronnen van de eigenaar/bewoners het varken, de kurkwinning, paddestoelen en de opbrengsten uit de uitgifte van jachtrechten. De dehesa is merendeels gemeenschappelijk eigendom, maar er worden ook percelen uitgegeven.

De Dehesas de Sierra Morena zijn sinds 2002 Biosfeer reservaat. In het reservaat vind je behalve vier soorten eiken, de Iberische lynx, de Iberische keizerarend en de Euraziatische zwarte gier.

De rol van de Spanjaarden bij de verspreiding van het tamme varken

De Verenigde Staten maakten kennis met het varken dankzij de Spaanse conquestador Hernando de Soto 13 varkens vanuit Europa naar Tampa Bay mee nam, om zijn troepen mee te voeden. Ze aten het varkensvlees vers, en pekelden het voor later gebruik. De Soto wordt beschouwd als de grondlegger van de Amerikaanse varkensindustrie. Toen de Indianen de varkens ontdekten, leidde dat met regelmaat bloedige schermutselingen, omdat zij de varkens wilden bemachtigen om zelf te houden. Dat is op niets uitgelopen.

Toen De Soto in 1542 overleed was zijn varkensstapel uitgegroeid tot 700 stuks of meer, en waren er veel dienen ontsnapt. Dat waren de voorouders van de verwilderde varkens die we ferale varkens noemen. Geleidelijk aan werden de De Soto varkens ook in de Midden- en Zuid-Amerikaanse koloniën geïntroduceerd.

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2018

Sustainable use of bioloigical diversity in socio-ecological landscapes | Secretariat of the convention of biological biodiversity, Techni- cal Series no. 52, 184 pages Dehesa | Wikipedia Goede imago Ibérico-ham onder vuur | NOS.nl Las Dehesas de Sierra Morena | Unesco Biosphere reservates The history of pigs in America | The Austin Chronicle April 209 International comparison of pig production costst 2015 | R. Hoste, WUR Wageningen, April 2017 Prijzen varkens en vlees hoog | Varkens.nl Sept 2017 Varken van Morgen | Natuur & milieu Origin and dispersal of early domestic pigs in northern China | H. Xiang et al Scientific Reports Rep 2017(7) 5602 doi: 10.1038/s41598-017-06056-8 First Settlers Domesticated Pigs Before Crops | J. Wilford, New York Times Science, May 1994 Pig DNA reveals farming history | L. Seward BBC News Sept 2006 The indigeneous origins of Chinese agriculture | C.A. Reed (ed) Origins of agriculture, 1977 Mouton publishers The Hague ISBN 90-279-7919-7 A New Guinea model for pig domestication in the Middle East | R.W. Redding in Ancestors for the Pigs: Pigs in Prehistory 1998 Museum applied science center for archeology ISSN 1048-5325 Ancient DNA, pig domestication, and the spread of the Neolithic into Europe | G. Larson et al , 2007 PNAS vol 104 pp 15276–15281, doi: 10.1073/pnas.0703411104 Suborder Suina | The natural history collections, University of Cambridge The pig in Phoenician Spain | M.R. Bierling e.a. The Phoenicians in Spain, an archaeological review of the eighth-sixth centureies BCE , 2002 Essenbrauns Winonka Lake, Indiana US The Origin of the Domestic Pig: Independent Domestication and Subsequent Introgression | E, Giuffra e.a. Department of Animal Breeding and Genetics, Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala Biomedical Centre, June 1999 Worldwide Phylogeography of Wild Boar Reveals Multiple Centers of Pig Domestication | G.Larson e.a. Science magazine vol 307 March 2005 Cash crop colonization and the attack on African agriculture | E, valliantos, Nov 2011 Pambazuka News Native breeds of China | S. McOrist May 2009 Pig progress Volume 25 No 3 Indigenous pigs of South Africa | Wiched food earth
slotregel