Bottarga Siciliana
Geperste viskuit
BOTTARGA SICILIANA
BOTTARGASOORTEN
BOTTARGA VAN ZWAARDVIS

BOTTARGA DI PESCE SPADA

Bottarga is het verzamelbegrip voor 'gedroogde, geperste viskuit', een specialiteit uit het Middellandse zeegebied, en specifiek Sardinië. Bottarga wordt om die reden wel Sardijnse kaviaar genoemd.

Op Sicilië worden bottarga's gemaakt van harder Mugil cephalus), (blauwvin)tonijn (Thunnus thynnus)en zwaardvis, respectievelijk bottarge di muggine, bottarga di tonno en bottarga di pesce spada. De laatste is een onderbelichte specialiteit van Sicilië, dat bekend staat om zijn zwaardvisproducten.

Het zwaardvis-vrouwtje (Xiphias gladius) legt eenmaal per jaar een broedsel van 1 tot 29 miljoen eieren. Dat wordt buiten haar lichaam bevrucht door het mannetje dat haar walsend heeft weten te bekoren. Tot die tijd houdt zij de eieren in een zak in haar lichaam.

GEBRUIK

Bottarga wordt geraspt of flinterdun gesneden, gebruikt als smaakmaker in gerechten. Traditioneel eet men in Italië bottarga, zoals ansjovis, als voorgerecht (antipasto) of om pasta te verrijken.

VERKRIJGBAARHEID

Bottarga wordt kant-en-klaar, geraspt of gesneden, verkocht, en in zijn geheel of in stukken, verpakt in folie. De luxe versie is bottarga in een omhulsel van bijenwas

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Men veronderstelt dat de techniek van het persen en dan drogen van kuit afkomstig is uit Phenicië, een land ten noorden van Palestina, ter hoogte van het eiland Cyprus.

Phenicië was in de tijd van het Egypte van de farao's in het tweede millenium (voor Christus) een belangrijk handelscentrum. De invloed van de Pheniciërs strekte zich uit over het hele Middellandse Zeegebied, van Cyprus en Griekenland tot Spanje en de Noordkust van Afrika (Carthago).

Men neemt aan dat de oude Grieken bottarga aten, maar daarvan is geen enkel bewijs. Het eerste geschrift waarin bottarga wordt vermeld, dateert van de 11e eeuw ten tijde van het Byzanthijns keizerrijk. Het eerste Italiaanse kookboek dat bottarga beschrijft dateert rond 1500: Bartolomeo Platina’s De Honesta Voluptat. In diezelfde eeuw nog voer de bottarga mee met de ontdekkingsreizigers naar de Nieuwe wereld. Rond 1530 beschrijft De La Vaca een expeditie naar Mexico waarin de oorspronkelijke bewoners geleerd wordt hoe bottarga te maken van de gestreepte platkop-harder, die gevangen wordt in de Golf van Mexico.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het woord bottarga zou zijn afgeleid van het Oud-griekse ῲὰ τἁριχα, wat 'eieren (van vis) geconserveerd door te zouten' betekent. Het Arabische woord voor buttarga is buţarkhah, waarin būrī de Arabische benaming is voor de harder, een vis die in de Nijl-delta van het Oude Egypte voor kwam.

VERTALING BOTTARGA

engels
bottarga
frans
poutargue
italiaans
bottarga
spaans
botarga
duits
bottarga
indonesisch
telur ikan
japans
karasumi
vietnamees
trứng cá
chinees
 
kantonees
 
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Vissen-eieren bevatten veel vitamine B (vooral B2 en B12) en D (D2 en D3).

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

143
kcal
(600 kJoule)
22,3
gram
eiwitten
1,5
gram
koolhydraten
6,4
gram
vet
1,5
gram
verzadigd
1,7
gram
enkelvoudig onverzadigd
2,7
gram
meervoudig onverzadigd
2434
mg
omega-3
29
mg
omega-6
374
mg
cholesterol
VITAMINES
99
µg
vitamine A
(12,4% ADH)
0,2
mg
vitamine B1
(18,2% ADH)
0,7
mg
vitamine B2
(50% ADH)
1,8
mg
nicotinezuur
(11,3% ADH)
1
mg
pantotheenzuur
(16,7% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14,3% ADH)
80
µg
foliumzuur (B9)
(40% ADH)
10
µg
vitamine B12
(400% ADH)
16
mg
vitamine C
(20% ADH)
12,1
µg
vitamine D
(242% ADH)
7
mg
vitamine E
(58,3% ADH)
0,2
µg
vitamine K
(0,3% ADH)
MINERALEN
22
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,6
mg
ijzer
2121
mg
kalium
20
mg
magnesium
91
mg
natrium
402
mg
fosfor
40,3
µg
selenium
1
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Bottarga | Wikipedia (EN/IT/NL) Mixed species roe, raw, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com