Avgataraho
Geperste viskuit
Avgataraho
BOTTARGASOORTEN
AVGOTARAHO
TRIKALINOS AVGOTARAHO

AVGOTARACHO

Avgotaracho wordt al duizenden jaren gemaakt, al is de geschiedenis onduidelijk en voorzien van hiaten. Zeker is, dat al voor onze jaartelling een sterke band bestond tussen de Grieken en de Pheniciërs, de uitvinders van bottarga.

Voor de Griekse bottarga is de Messolonghi-Etoliko lagune van essentieel belang, want daar vangt men de harder die men voor de bottarga gebruikt. Deze bottargasoort, onder de naam Avgotaraho Messolonghiou NON is sinds 1996 beschermd met het Europees predikaat PDO (Protected Designation of Origin), het allereerste zeevis-product ooit onder deze bescherming. Net als alle goede Griekse bottarga wordt deze beschermde soort, die verkrijgbaar is in verpakkingen van 120 tot 1000 gram, omhuld met bijenwas. Deze dient verwijderd te worden alvorens de bottarga te gebruiken, te raspen of flinterdun te snijden.

De bereidingswijze is betrekkelijk eenvoudig. De kuit wordt gezouten en gedroogd, en in de natuurlijke zak (eierstok) tussen twee platen of planken geperst. Na het persen wordt de kuit op een koele en goed geventileerde plaats gedroogd voor het eindresultaat. Dat is een harde 'bonk' kuit, die zich prima dun laat snijden en die je toch kunt raspen.

GEBRUIK

In Griekenland gebruikt men bottarga als snack op stokbrood met wat boter, altijd vergezeld van sterke drank als ouzo of tsipouro, champagne, wodka, zelfs tequila. Het is traditie om de bottarga flinterdun te snijden en op smaak te maken met een goede (Griekse) olijfolie en wat citroen.

Snijd avgoraraho uit de koeling bij kamertemperatuur, dan snijd ze gemakkelijker en is het eenvoudiger om de was te verwijderen.

VERKRIJGBAARHEID

Het Griekse bottarga-seizoen start met de vangst van harder (en tonijn) in de maanden juni en juli. In het najaar verschijnt de nieuwe bottarga van dat jaar op de markt. Een topmerk is MMMM, dat

Bewaar de in bijenwas gevatte bottarga na aansnijden altijd in de koelkast in een goed sluitend folie tegen uitdroging.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Men veronderstelt dat de techniek van het persen en dan drogen van kuit afkomstig is uit Phenicië, een land ten noorden van Palestina, ter hoogte van het eiland Cyprus.

Phenicië was in de tijd van het Egypte van de farao's in het tweede millenium (voor Christus) een belangrijk handelscentrum. De invloed van de Pheniciërs strekte zich uit over het hele Middellandse Zeegebied, van Cyprus en Griekenland tot Spanje en de Noordkust van Afrika (Carthago).

In Griekenland beweert men dat bottarga, dat zij avgotaraho of botargo noemen, niet alleen een delicatesse was in de tijd van de Egyptische farao's maar ook een gebruikelijk ingrediënt was in het dieet van de Oude Grieken. Daarvoor is echter geen bewijs voor handen.

Het eerste geschrift waarin bottarga wordt vermeld, dateert van de 11e eeuw ten tijde van het Byzanthijns keizerrijk. Het eerste Italiaanse kookboek dat bottarga beschrijft dateert rond 1500: Bartolomeo Platina’s De Honesta Voluptat. In diezelfde eeuw nog voer de bottarga mee met de ontdekkingsreizigers naar de Nieuwe wereld. Rond 1530 beschrijft De La Vaca een expeditie naar Mexico waarin de oorspronkelijke bewoners geleerd wordt hoe bottarga te maken van de gestreepte platkop-harder, die gevangen wordt in de Golf van Mexico.

Al voor onze jaartelling bestond er een sterke band tussen de Grieken en de Pheniciërs, de uitvinders van bottarga, en zoalng al zou in Griekenland botarga gemaakt worden.

Het woord bottarga zou zelfs zijn afgeleid van het Oud-griekse ῲὰ τἁριχα, wat 'eieren (van vis) geconserveerd door te zouten' betekent.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Vissen-eieren bevatten veel vitamine B (vooral B2 en B12) en D (D2 en D3).

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

143
kcal
(600 kJoule)
22,3
gram
eiwitten
1,5
gram
koolhydraten
6,4
gram
vet
1,5
gram
verzadigd
1,7
gram
enkelvoudig onverzadigd
2,7
gram
meervoudig onverzadigd
2434
mg
omega-3
29
mg
omega-6
374
mg
cholesterol
VITAMINES
99
µg
vitamine A
(12,4% ADH)
0,2
mg
vitamine B1
(18,2% ADH)
0,7
mg
vitamine B2
(50% ADH)
1,8
mg
nicotinezuur
(11,3% ADH)
1
mg
pantotheenzuur
(16,7% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14,3% ADH)
80
µg
foliumzuur (B9)
(40% ADH)
10
µg
vitamine B12
(400% ADH)
16
mg
vitamine C
(20% ADH)
12,1
µg
vitamine D
(242% ADH)
7
mg
vitamine E
(58,3% ADH)
0,2
µg
vitamine K
(0,3% ADH)
MINERALEN
22
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,6
mg
ijzer
2121
mg
kalium
20
mg
magnesium
91
mg
natrium
402
mg
fosfor
40,3
µg
selenium
1
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Bottarga | Wikipedia (EN/IT/NL) Mixed species roe, raw, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com What’s special about Greek Bottarga? | Epoch, pure Greece Avgotaracho Messolongiou | Geoproducts International directory of origin for products, goods and produces